ЦЕО СВЕТ НА ШАРГАНСКОЈ ОСМИЦИ: Почела сезона на чувеној прузи уског колосека од Мокре Горе до Витаса, коју годишње походи хиљаде туриста

Н. ЈАНКОВИЋ

20. 04. 2021. у 13:19

Почела је сезона на "Шарганској осмици", овим делом старе трасе уског колосека, од Мокре Горе до Витаса и назад, саобраћа музејска композиција "Романтика".

ЦЕО СВЕТ НА ШАРГАНСКОЈ ОСМИЦИ: Почела сезона на чувеној прузи уског колосека од Мокре Горе до Витаса, коју годишње походи хиљаде туриста

Фото ТО Ужица

Пет успутних видиковаца и станица Јатаре чувених по томе што ту нико никада није купио возну карту, светска су атракција коју годишње походи и до 100.000 туриста.

- Сезона ће трајати до краја августа, а ове године обележава се век од почетка радова на прузи уског колосека од Београда, преко Сарајева и Дубровника, све до Зеленике. Најтежи радови били су баш на шарганској траси, а завршени су 1925. године - каже Александра Милутиновић из ЈП "Железнице Србије".

Пруга уског колосека није у употреби од 1974. а за туристичке потребе обновљена је 1999. године.

"Осмицом" од Мокре Горе до Шарган-Витаса и назад, "парњача" (или дизелка) неуморно клопара кроз 22 тунела, преко пет мостова, савлађујући кроз планинске усеке висинску разлику од 300 метара, на релацији дугој скоро 16 километара.

 

Фото ТО Ужица

Дуж целе трасе, сви летњиковци, видиковци, смештајни и угоститељски капацитети "дотерани" су до детаља, одишу духом историје и традиције.

Кад се "Ћира" захукта прва пауза је на "крсту" одакле се као на длану види укрштање шина, чувена осмица. Следећа станица названа Девети километар, место је коначишта. Мало даље је лековити извор Беле воде, са Музејом техничких добара железнице. Ту је и Црква Светог Јована Крститеља. Беле воде су једино место у Европи са две различите пруге уског колосека, ширине 78 и 60 центиметара.

Следеће заустављање, станица Јатаре данас је једна од најлепших на Старом континенту. Поред водопада изграђен је видиковац, ту су отворени ресторан са летњом позорницом, сувенирница... Јатаре су лети место доброг провода. Следе Голубићи, за странце митско место, они добро знају да је Емир Кустурица овде, на крају света, снимао "Живот је чудо". Последње стајалиште је Луди камен, на који треба стати да би се испуниле љубавне жеље.

- Поред домаћих гостију, на перонима старе пруге поласке свакодневно чекају туристи са свих континената, а највише је посетилаца из Словеније, Белгије, Русије, Италије, Енглеске - истичу у "Железницама Србије".

ВОЗНИ РЕД

"Романтика" полази из Мокре Горе у 10.30, а у Витасима је у 11.07. У 11.29 креће назад, да би у Мокру Гору стигао у 13.58. Други полазак је у 13.30, а повратак на полазну станицу је у 15.48.

Фото ТО Ужица

Цена карте за одрасле је 1.000 и 1.500 динара, у зависности да ли саобраћа дизел или парна локомотива. Цене за децу су 500 и 750 динара. Централни букинг "Шарганске осмице": rezervacija.karata@srbrail.rs.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)