НАДЈАЧАШ МИШИЋИМА, АЛИ ПОБЕДИШ ГЛАВОМ: У срцу Тамнаве се окупило 150 најснажнијих жена и мушкараца Србије на шампионату у обарању руке

Бранко ПУЗОВИЋ

20. 04. 2021. у 09:32

Ваљевцу Ивану Веселићу ретко ко би изашао на мегдан! Јер, Иван је апсолутни победник 11. државног првенства Србије у спортском обарању руке, које је у недељу одржано на Убу.

НАДЈАЧАШ МИШИЋИМА, АЛИ ПОБЕДИШ ГЛАВОМ: У срцу Тамнаве се окупило 150 најснажнијих жена и мушкараца Србије на шампионату у обарању руке

Фото Б. Пузовић

У спортској хали, у центру Тамнаве, више од 150 такмичара одмерило је снагу у обарању руке, у неколико категорија. Победници ће бити чланови репрезентације Србије у овом спорту на предстојећем Европском у Литванији и Светском првенству у Грузији.

- Постао сам апсолутни победник у обарању леве и десне руке, у категорији до 110 килограма и веома сам поносан што сам тријумфовао и што сам и свом клубу "Душан Силни" из Ваљева донео ово признање - каже Иван Веселић, који се, иначе, бави пољопривредом. - Конкуренција је била веома јака, јер се прошле године нисмо такмичили због епидемије короне. До титуле апсолутног победника елиминисао сам, укупно, двадесетак ривала, такође изузетних спортиста.

Прво такмичење у обарању руке на свету организовано је 1952. године, у Калифорнији, а убрзо се проширило у остале државе САД. Прво Светско првенство било је 1979. у Канади, а Европско 1990. године у Швајцарској. Од тада се практично редовно одржавају највећа светска такмичења у овом спорту.

Иван Веселић / Фото Б. Пузовић

- Спортско обарање руке у Србији организовано постоји већ деценију, а популарност овог спорта код нас брзо расте, до сада има петнаестак регистрованих клубова - каже Ненад Смиљковић, председник Српског спортског савеза за обарање руке. - Прошле године постали смо чланови Спортског савеза Србије. У овом спорту најважнији је ефекат полуге. При обарању руке, стварају се различите врсте полуга, које такмичару помажу да лакше победи. Уз то, битна је и психолошка припрема и ментална снага, јер су ривали, практично, очи у очи.

Биљана Ерић из Трстеника победница је у женској категорији обарања леве руке. Овим спортом, каже, бави се пет година, иначе је машински инжењер конструктор у Наменској индустрији. Чланица је Клуба HOOK из Трстеника, апсолутни је шампион Србије у спортском обарању руке и пауер-лифтингу. Њене витрине краси више од 50 медаља и пехара са разних светских, европских и домаћих такмичења.

 

Нина Пантовић / Фото Б. Пузовић

- Многи мисле да је обарање руке искључиво мушки спорт, али су у великој заблуди - каже Биљана Ерић. - Не одлучује само сирова снага, већ и техника и тактика. Меч углавном траје неколико секунди, за то време треба да се сложе све коцкице победничког мозаика. Многе жене последњих година одлучују да се баве овим спортом, и то врло успешно.

Нина Пантовић, из клуба "Витез" из Новог Сада, који има 15 чланова, тријумфовала је у обарању десне руке. Радује се, каже, што ће на предстојећим међународним такмичењима представљати Србију.

- Раније сам тренирала рукомет, па сам се заинтересовала за спортско обарање руке и у њему се потпуно пронашла - каже Нина. - Била сам и раније државни првак у обарању левом и десном руком, а најновија титула много ми је драга, јер је конкуренција на такмичењу на Убу била заиста паклена, што то је био додатни мотив. Јесте ово спорт мишића и снаге, али ништа без главе и памети.

РЕКОРДНИХ 150 ТАКМИЧАРА

- Овај спорт, који постоји хиљадама година, стиче све већу популарност и у Србији, јер сви воле да виде снагу, јачину - каже Жељко Гордић из клуба Power из Шапца. - Уосталом, некада су се чинови у војсци одређивали победама у обарању руке. У протекле три године, малтене је дуплиран број такмичара у Србији. На турниру на Убу, било је око 150 пријављених, што је досадашњи рекорд. Млади се све више интересују за спортско обарање руке, а међу њима најуспешнији је свакако Миљан Ђорђевић из Трстеника, који је јуниорски вицешампион света. Има веома много младих талената и још већи успеси српског спортског обарања руке су загарантовани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)