СКРИВЕНО БЛАГО ВАЉЕВСКИХ ПЛАНИНА: Археолози и геолози на врху Медведника, остаци утврђења сведоче да је штитило пут до рударског басена

Борис СУБАШИЋ

19. 04. 2021. у 13:17

СРПСКА национална географија исписана је скривеним знацима, остацима зидина и кула на данас пустим и беспутним местима, какав је врх Кулина у атару села Ребељ, на ваљевској планини Медведник. Остаци великог утврђења на 989 метара надморске висине сведоче да је овде у прошлости водио важан пут до рударског басена, које је утврда штитила.

СКРИВЕНО БЛАГО ВАЉЕВСКИХ ПЛАНИНА: Археолози и геолози на врху Медведника, остаци утврђења сведоче да је штитило пут до рударског басена

Плато тврђаве Кулине која је мотрила повленски пут / Фото Б. Субашић

Тешка судбина Србије којој су бројни ратови расељавали становништво и уништавали споменике, опустела је и саобраћајница, као и насеља код Кулине. Сада археолози под земљом траже нову слику наше прошлости, а геолози трагају за неисцрпљеним старим лежиштима.

- Данас се једва распознају остаци утврђења на Кулини, димензија 100 пута 50 метара, са три стране заштићеног стрмим литицама - каже археолог Радивоје Арсић из ваљевског Завода за заштиту споменика Србије. - Оно се налазило изнад рударског басена, крај пута који је спајао долине Тамнаве и Колубаре, преко Медведника, Јабланика и Повлена, са Подрињем на једној страни, а на другој преко Таора, преко Ужица са Поморјем. Кулина је иста прича као град у Бранговићу где су у слоју изнад касноантичког пронађени трагови Срба из преднемањићког периода. Могуће је да их има и овде, јер је пут остао у функцији, али сигуран одговор могу да дају само истраживања.

За ископавања је, поред новца, велики проблем и радна снага, јер су некада велика планинска села остарила и опустела. Када смо под Кулином срели старог горштака са стадом коза, он је запрепашћено упитао: "Одакле ви?" Није веровао да смо стигли пешке, све док нисмо детаљно описали стари пут који са магистрале, од Поћуте води поред манастира Пустиње, задужбине краља Драгутина, а затим клисуром Завојшнице по чијим литицама се виде остаци бројних воденица, а на проширењима стоје напуштене и зарушене куће.

Напуштена кућа под средњовековним градом / Фото Б. Субашић

- Слабо ко иде тим путем данас узбрдо до Ребеља, сви одоше низбрдо, овако или онако - горко се шалио горштак. - Немојте да прилазите близу, ви у граду имате ту корону, опасни сте. Донели су је неки и код нас, где је гробље ближе од лекара, па смо почели да се плашимо. Питате за руднике, било их је, има у шуми старих окана, ко зна од када...

Утврђење на Кулини је, по мишљењу стручњака, било магацин, заштита и прибежиште рударских села. О томе сведочи и интересовање рударских фирми које ових дана шаљу истраживаче на Ваљевске планине.

- На Медведнику бележимо присуство пиритско-бакроносних лежишта, од којих је најпознатије у селу Ребељ - каже Владимир Пецикоза из Истраживачке станице Петница која је испитивала овај терен. - Поред бакра, регистровано је и присуство гвожђа, мангана, олова, цинка и никла, али и мале количине злата. Расположиви историјски подаци наводе да је активнија експлоатација почела током 18. века, али Љубомир Павловић је истражујући села у ваљевском крају, почетком 20. века, од мештана сазнао да се рударење одвијало и раније, а да су стара окна само проширена за даљу експлоатацију.

РУДАРСКИ ЧЕКИЋ

АРХЕОЛОЗИ су током извиђања Кулине открили бронзану фибулу, копчу, у облику стилизоване птице која је датирана у 2. или 3. век наше ере, мали ливени оловни тег, за вагу, којом се вероватно мерио неки драгоцен метал, као и рударски гвоздени пијук-чекић. Он са једне стране има дуго шиљато сечиво повијено ка унутра, а са друге правоугаони чекић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)