И ЊУХОМ ПРОТИВ НАРКО-ДИЛЕРА! "Новости" на специјалном тренингу са припадницима Чете водича службених паса у Београду (ФОТО)

Сњежана Видачковић

18. 04. 2021. у 14:00

МУШКАРАЦ наоружан аутоматском пушком бежи пред полицијом. Испаљује метак. Чује се још један хитац. Тада га стиже пас Круз, шестогодишњи немачки овчар. Уједа бегунца за руку, пушка му пада на земљу. Руке увис - вичу полицајци и стижу нападача.

И ЊУХОМ ПРОТИВ НАРКО-ДИЛЕРА! Новости на специјалном тренингу са припадницима Чете водича службених паса у Београду (ФОТО)

Фото Зоран Јовановић

Овако изгледа део тренинга у Чети водича службених паса Полицијске бригаде у њиховом центру на Бежанијској коси у Београду. Вежбе послушности, детекције, одбране и напада, само су део обуке које пролазе полицијски пси, чији је основни задатак чување јавног реда и мира на концертима, утакмицама, разним манифестацијама које окупљају велики број људи. Такође, обучавају се за тражење дроге, дувана, новчаница, експлозива, а налазе изгубљене људе или извршиоце кривичних дела. У боксовима је највише немачких и белгијских овчара, али ту су лабрадори ретривери, немачки краткодлаки птичар и епањел бретон.

ПРЕМА речима Катарине Тодоров, заставника прве класе, која је у овој чети већ 14 година, да би један пас постао "полицијски", потребно је најмање четири месеца обуке. Раса животиње диктира на које послове ће бити распоређен током свог радног века.

Вежбе послушности су основа обуке коју мора да прође сваки пас, без обзира на расу. Ту се учи кретање поред водича, са поводником или без њега, наредбе "седи", "лези", "стој". Сваки пас мора да "има послушност", како би успешно решавао задатке на терену.

- Немачки овчари се могу користити за све дисциплине и зато су најбољи, као и белгијски - каже, за "Новости", Катарина Тодоров. - Мада, белгијски су много темпераментнији и не може баш свако да их води. Брзи су и експлозивни и није их лако укротити. Лабрадори, ретривери и птичари се користе за детекцију, односно проналажење дроге, експлозива, дувана. Они нису за одбрану и напад, већ се обучавају да траже лоптицу, рођени су апортери и овде им се тај нагон повећава, на томе се ради максимално.

ЗЕЛЕНИ - ГВОЗДЕНИ ОВЧАРИ

ЗА разлику од црно-жутих немачких овчара које виђамо као кућне љубимце, у Чети водича службених паса имају зелене, тзв. гвоздене овчаре. Према речима наших домаћина, они су се показали као најбоља раса за наше услове јер, поред осталог, добро подносе лошије временске услове и зиму.

КАДА почне обука паса за детекцију, они траже сакривену лоптицу. После тога, повезују се лоптица и мирис, ког пас постепено усваја у зависности да ли треба да открију дрогу, експлозив... Неке супстанце, попут експлозива и таблета екстазија је теже наћи. Али, за пса са добрим њухом ни то није проблем.

Водич Милан Абазовић пустио је белгијског овчара у просторију са три рачунара, а испод једног је била сакривена кесица дроге. Свега неколико секунди требало је брзом "белгијанцу" да нањуши наркотике испод кућишта рачунара под прозором. Када је открио плен, умирио се, легао на под и гледао у свог водича. На исти начин се открива и експлозив, пас га детектује, те седне или легне. Нема лајања нити скакања, животиње су обучене да реагују тако јер је у питању рад са опасним материјама.

- Од пса и од водича зависи колико времена треба за дресуру - каже наша саговорница. - Пас је као човек, учи се и тренира док је жив. "Радни век" пса траје у просеку осам година. Неки пси брже пропадају, у зависности од расе, здравствених фактора, али и од тога колико су коришћени током службе. Када се "пензионишу", уколико су здрави и неће да угризу, најчешће водичи желе да их узму.

СВАКОГ јутра, водич чисти бокс, док за то време пас слободно трчи у ограђеном простору. Следи одлазак на полигон, где почињу унапред планиране активности. Нема празног хода, сваки минут тренинга је испуњен, поготово због чињенице да се с псом не може радити сатима, већ је неопходна пауза.

КУЋНИ ЉУБИМЦИ У ШКОЛСКОЈ КЛУПИ

У КЛУБУ за дресуру и водиче службених паса "Полицајац" редовно се организују тромесечни курсеви социјализације за власнике четвороножаца. Обука је намењена за расне животиње, мешанце који су виши од 55 центиметара, а препоручује се и за опасне, попут питбул теријера.

Сврха ове обуке најбољег човековог пријатеља, јесте да научи да се понаша без агресије у друштву других паса и људи.

- Када вежбамо одбрану и напад, симулирамо ситуације у маси, са пиротехником, како пас на терену не би имао страх од пуцња петарди или оружја. Такође, учимо их да се не плаше да прођу кроз завесу од димних бомби, кад се ништа не види. Ситуације у којима се пас без корпе пушта на човека јасно су прописане законом - само ако су се стекли услови за употребу ватреног оружја. Међутим, није исто када испалите метак у човека, јер онда нема назад, док пас по наредби пушта особу. Такве ситуације су срећом веома ретке и нисам их доживела за 17 година службе.

И док су репортери "Новости" разговарали са припадницима Чете водича, стигла је информација: подметнута је бомба у згради поште у Змај Јовиној улици! Водич је одмах отишао по лабрадора, сместио га у бокс за вожњу и кренули су ка центру престонице. Кроз сат времена, после детаљне провере вештог полицијског лабрадора, испоставило се да је реч о - лажној дојави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)