ТРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ ЗА ПРИЈАТЕЉСТВО ДВА НАРОДА: Породица Сурланџис већ пола века брине о Грчком војничком гробљу на Метиљавици код Пирота

Витомир Ћирић

18. 04. 2021. у 07:39

ГРЧКО војничко гробље на Метиљавици крај Пирота, саздано од остатака 358 грчких војника и официра који су крајем Првог светског рата страдали у околини Пирота, у који су дошли у јесен 1918. године у неку врсту мировне мисије, одлуком савезничке команде, јединствени је споменик некој страној војсци на територији Србије. И тако већ скоро читав век, Грци чувају српске споменике и светиње на својој земљи, а Пироћанци - место страдања грчких војника.

ТРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ ЗА  ПРИЈАТЕЉСТВО ДВА НАРОДА: Породица Сурланџис већ пола века брине о Грчком  војничком гробљу на Метиљавици код Пирота

Крстови на Грчком војничком гробљу / Фото В. Ћирић

Осим званичних централних и локалних власти, о њему већ пола века брине чувена пиротска породица Сурланџис, односно трећа генерација породице која је укључена у одржавање, припреме разних помена, опела, годишњице, јубилеја.

ЗАХВАЉУЈУЋИ Сурланџисима, на комплексу је све под конац и све потврђује вишедеценијско нераскидиво пријатељство и међусобну оданост Срба и Грка у најтежим историјским периодима.

- Спомен-комплекс је за нашу фамилију велика част и обавеза. Овде се будуће генерације упознају са властитом, али и историјом грчког народа, са историјом ратова у сукоба великих размера. Одавде се редовно преносе поруке пријатељства и мира и будућим нараштајима се ставља у аманет да негују пријатељство Срба и Грка, које је издржало пробе и у одсудним тренуцима. Редовно долазе и потомци страдалих ратника који се пријатно изненаде изгледом комплекса - кажу Јован и његов млађи брат Зоран Сурланџис.

Они су обавезе о одржавању комплекса, којим доминира десетак метара висок споменик у облику слова Т, исклесаног од грчког мермера, са мермерним крстовима на којима су исписана имена страдалих грчких војника, преузели од своје мајке Радмиле Сурланџис и деде пореклом из Грчке који је био ожењен у Пироту.

 

Породица Сурланџис испред споменика / Фото В. Ћирић

Својим синовима Милану и Миши, остављају у аманет да наставе да брину о овом војничком гробљу. Милан ради у Пироту и чешће долази на гробље, док је Миша у Београду и он обавља послове који се односе на директну комуникацију са грчком амбасадом чији представници, заједно са дипломатама савезничких земаља и Србије, присуствују разним поменима и годишњицама.

ГРЧКО војничко гробље у Пироту настало је између два рата, када је пиротска снајка Катина Левандис Станковић, током рата удата за наредника Станковића из Пирота, сазнала са злу судбину својих земљака, војника Треће армије из околине Патраса, који су крајем рата, слабо одевени услед велике зиме страдали у околини Пирота. Она је обишла све хумке по селима Темска, Понор, Гњилан, Суви До, Извор, и уз помоћ локалних власти које су дале парцелу, сахранила их крај старог Тијабарског гробља. Обостраним залагањем грчке и српске владе, подигнут је споменик 1932. године, дело грчког вајара Сохоса из Атине. Следеће године, на освећењу споменика 11. новембра 1933. године, присуствовао је тадашњи председник грчке владе, генерал Георгиос Кондилис. У спомен палим грчким војницима, генерал Кондилис је рекао:

- Земља која вас покрива је лака јер припада малом српском, али јуначком народу. Нека остане вечна успомена, као што су вечне ваше жртве, које сте положили за грчки народ.

Парцела на којој су сахрањени званично је поклоњена грчкој држави. Катина је о гробљу бринула све до седамдесетих година прошлог века, када је преминула. Од тада о комплексу посвећено брине угледна пиротско-грчка породица Сурланџис, односно, сада већ њена трећа генерација.

Крстови на Грчком војничком гробљу / Фото В. Ћирић

Крај Грчког гробља је и споменик српским војницима погинулим у Првом светском рату, када је страдало 7.610 Пироћанаца.

СТИХОВИ НА СПОМЕНИКУ

ПРИЈАТЕЉСТВО два народа настало у суровом ратном вихору, потврђују и стихови уклесани на споменику:

"За борбу и добро за које сте пали

српска земља постала вам је мати.

Србина и Грка братими једна ловорова грана -

грана која се од ваше крви храни

и која ће вечно цвати."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)