ПОТРЕБНА ПОМОЋ ПОВРЕЂЕНИМ ДИВЉИМ ЖИВОТИЊАМА: Једино прихватилиште у зоо-врту на Палићу често пребукирано, регионални центар ускоро у Вршцу

Ј. Ј. БАЉАК

17. 04. 2021. у 11:40

ЈЕДИНО званично прихватилиште дивљих животиња у Војводини налази се у Зоолошком врту на Палићу, које је често пребукирано.

ПОТРЕБНА ПОМОЋ ПОВРЕЂЕНИМ ДИВЉИМ ЖИВОТИЊАМА: Једино прихватилиште у зоо-врту на Палићу често пребукирано, регионални центар ускоро у Вршцу

Фото: Миливоје Вучановић

Зато су Министарство за заштиту животне средине и оба завода за заштиту природе покренули иницијативу да се слични центри формирају и у Банату и Срему, како би се свим повређеним и болесним јединкама пружила брза и адекватна помоћ.

Најпре ће, за око месец дана, у Вршцу бити отворен регионални центар за прихват птица грабљивица и дивљих животиња, а у плану је да потом то буде урађено и у Ердевику. Вршачки центар ће функционисати у оквиру ЈКП "Други октобар". У амбијенту њихове службе "Зеленило", код Градског парка, биће изграђене две волијере, од којих ће једна бити довољно велика да опорављене птице могу да се размашу крилима и стекну неопходну кондицију пре повратка у природу.

- Идеја је да то, за почетак, буде само прихватни центар, у ком бисмо рехабилитовали птице са мањим повредама, док бисмо озбиљније случајеве и даље слали на Палић. Очекујемо да ће већ за месец дана ту бити збринути први пацијенти - каже вршачки ренџер и орнитолог Миливоје Вучановић, захваљујући чијој је стручности и преданости у раду баш Вршац одабран да буде главни центар за регион Баната.

Годишње се у том граду и околним општинама пронађе око 200 јединки различитих врста птица, са повредама које су углавном узроковане сударом са возилом, тровањем на њивама, рањавањем од стране несавесних ловаца или падом младунаца из гнезда.

Фото: Миливоје Вучановић

- Највише тих птица, које нису послате на Палић, рехабилитовано је у вршачком удружењу "Лесовик", неке сам, према саветима ветеринара, сам лечио у својим волијерама, а поједине су се опорављале и код неколико волонтера ПД "Геа", који су имали услове за то. Отварање званичног прихватилишта ће у великој мери олакшати тај посао, јер ће птице ту имати адекватну негу, храну и простор - додаје Вучановић.

Фото: Миливоје Вучановић

Миливоје Вучановић

НАЈВИШЕ МЛАДУНАЦА

МЕЂУ повређеним птицама највише је младунаца који испадну из гнезда, махом у Градском парку, а било је ту и врабаца, голубова, ветрушки, сова, рода, лабудова, па и импозантних орлова белорепана. Почетком године Вучановић је у свом дому месец дана лечио и највећу европску сову - буљину, ретку и строго заштићену врсту. Млада женка се успешно опоравила од тровања и враћена у природу, на Вршачким планинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)