НИЈЕ ЗА ПИЋЕ, АЛИ МОРА ДА СЕ ПЛАЋА: Поништена пресуда по којој је Божидар Царичић из Равног Села ослобођен рачуна за воду (ФОТО)

З. РАЈИЋ

17. 04. 2021. у 12:30

КАО што је пре две године одјекнула вест да је Виши суд у Сомбору потврдио пресуду Основног суда у Врбасу којом је Божидар Царичић из Равног Села ослобођен плаћања рачуна за воду из водовода, са образложењем да није здравствено исправна, тако је ових дана примљено решење Врховног касационог суда да се поступак, по тужби ЈКП "Комуналац", враћа на ревизију.

НИЈЕ ЗА ПИЋЕ, АЛИ МОРА ДА СЕ ПЛАЋА: Поништена пресуда по којој је Божидар Царичић из Равног Села ослобођен рачуна за воду (ФОТО)

Фото: З. Р. и Б. Г.

- Нижестепени судови су пропустили да утврде за које је потребе тужени Божидар Царичић користио испоручену воду, те да ли је дужан да плати део рачуна за ту воду, имајући у виду да је знао да вода није исправна за пиће и кување - наведено је у решењу ВКС, које је потписао председник већа судија Божидар Вујичић.

Царичићев дуг за воду за 2016. годину, за који је био тужен, и пресудама судова у Врбасу и Сомбору ослобођен, износио је 2.830,60 динара. У току је и спор пред Основним судом у Врбасу поводом дуга од око 6.000 динара, за који га "Комуналац" терети за воду потрошену 2017. године.

У ЈКП не споре да је вода у Равном Селу, као и у остала четири села у општини, хемијски неисправна, јер је 2006. одлуком покрајинске санитарне инспекције забрањена за пиће и припремање хране због 8 пута већег садржаја арсена него што је дозвољено, али сматрају да Царичић, као и сви остали потрошачи, мора да је плати ако је троши, без обзира на то што не одговара прописаном квалитету.

Аргумент ВКС за ревизију парнице је и "потреба уједначавања судске праксе", јер је "Комуналац" доставио пресуде у истој правној ситуацији различите од оне којом је Царичић ослобођен дуговања.

Фото: З. Р.

Преостаје му еколошки извор

- Не постоји никаква различита судска пракса, јер је пресуда којом сам ослобођен плаћања неисправне воде једина, а све остало су нагодбе. На питање за шта сам користио такву воду, одговарам: за тоалет. Она завршава у септичкој јами као шкарт, а шкарт се не плаћа - рекао је Царичић.

Фото: З. Р.

Божидар Царичић

РЕШЕЊЕ У БРИСЕЛУ

- НЕВЕРОВАТНО је да су судије ВКС вратиле на поновно суђење спор мале вредности, а нису се забринуле што наука каже да је вода предозирана арсеном отровна и канцерогена. Зато ће о решењу ВКС бити обавештена Европска комисија у Бриселу, у вези с преговарачким поглављима 23 и 24, која се баве правосуђем и људским правима - казао је Царичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)