НЕ ОДБИЈАМ НИЈЕДАН ПОСАО: Донацијама полиције и православне цркве прикупљен новац за браћу из Калетинца

Д. А.

14. 04. 2021. у 13:17

ПРОСЕК старости у селу са тридесетак житеља био би око седам деценија да није Дамјана (5,5) и Давида (5) који са родитељима живе у Калетинцу код Гаџиног Хана.

НЕ ОДБИЈАМ НИЈЕДАН ПОСАО: Донацијама полиције и православне цркве прикупљен новац за браћу из Калетинца

Фото: Д. Алихоџић/радост Китановићи са гостима

Зима се подно сурове Суве планине не предаје, али су гости са вредним даровима ипак успели да се пробију и обрадују малишане. Донацијама полиције и православне цркве прикупљен је новац да се дечацима купе бицикли и играчке.

Света Китановић (35) одлучио је да са супругом Милицом остане на селу заједно са сином Давидом и мајком Борјанком. Новембра прошле године придружила им се и сестра Јелена Вацић, која се развела и са сином Дамјаном вратила се у родитељски дом.

Фото: Д. Алихоџић/радост Китановићи са гостима

 

- Давид је добио друштво, а мој сестрић сигурност и заштиту. Има места за све. Трудимо се да им обезбедимо услове за срећно детињство. Не бирам посао, јер немам стални. Чим се време пролепша идем да берем дрва и тако зарадим неки динар - каже Света.

Тврди да је способан да породици обезбеди оскудан али нормалан живот.

- Све би било лакше кад бих имао сталан посао, јер и сестра није запослена. Немам чак ни право на дечји додатак, јер сам наследио од покојног оца 50 ари земље. Нико не пита да ли се та земља може обрађивати, нити да ли може да прехрани шесторо уста. Једноставно кажу да немам права - каже Света, једина одрасла мушка глава у породици.

Китановићи не крију да им значи што се неко сетио малишана, јер деци никада није доста играчака.

- Лепо је што ће одрастати заједно као браћа и што један другом праве друштво. Немају могућност да иду у вртић, а када буде време за предшколско мораћемо да их водимо у Доњи Душник - каже Јелена.

- У Заплању је годинама уназад све мање деце и срећни смо што се овде у Калетинцу може чути дечји смех, јер то даје наду да ће село преживети. Потрудићемо се да и убудуће обилазимо ове дечаке и помажемо родитељима - каже Срђан Јовановић, командир Полицијске станице у Гаџином Хану и председник Независног синдиката полиције Србије.

У сарадњи са свештеником Душаном Јанковићем прикупили су новац и купили два бицикла, играчке и лопту али и мајице са логом полиције и Српске православне цркве.

- Ја ћу бити полицајац кад порастем! - узвикнуо је Давид одушевљен поклонима.

Фото: Д. Алихоџић/радост Китановићи са гостима

 

БЕЗБЕДНОСТ

СЕЛА без људи велики су безбедносни изазов, јер према речима командира Јовановића тешко је покрити такву територију:

 - Срећом, Заплање је миран крај и тешке крађе су реткост. Углавном се спорадично дешава да дођу са стране и похарају напуштене куће. Немају више ни шта да однесу, већ ту и тамо неко старо гвожђе.

Шест првака

СВЕШТЕНИК Душан Јанковић каже да као никада пре постоји сарадња са свим институцијама у Заплању да се помогне свима зарад опстанка на овим просторима.

 - Одговорност је на свима нама да не дозволима да се угаси живот - каже свештеник и наглашава да је прошле године у целој општини крштено тек 14 беба, а да ће ове године први разред у Гаџином Хану уписати шесторо деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)