БИВШИ ПОДСТАНАР ИСЕЉАВА СТАНОДАВЦЕ: Породица Савић из Ниша стрепи да ће остати без крова над главом због одлуке из прошлости

Д. Алихоџић

14. 04. 2021. у 07:32

СВЕ што су Сунчана (65) и Благоје (70) Савић, расељена лица из Гњилана, сада житељи Ниша, стицали током радног века отићи ће на добош јер су пре 13 година направили грешку, односно изабрали лошег подстанара.

БИВШИ ПОДСТАНАР ИСЕЉАВА СТАНОДАВЦЕ: Породица Савић из Ниша стрепи да ће остати без крова над главом због одлуке из прошлости

Фото: Д. Алихоџић

Без крова над главом остаће и њихове ћерке Бојана и Наташа и старији син Зоран који живе са њима. Извршитељи су јуче у пратњи полиције, након што су њих удаљили из куће, пописали сву покретну и непокретну имовину на основу извршне судске пресуде коју је добио бивши подстанар Драган Ранђеловић.

Судска документација тешка неколико килограма слаба им је утеха у овом тренутку, иако су готово све пресуде на њиховој страни. Живот им је загорчала, седма и последња у низу коју су изгубили, али Савићи тврде под чудним околностима.

Фото: Д. Алихоџић

 

 - Отац је радио у Гњилану као просветни радник, а ми смо са мајком живели у Врању. У кући у Нишу нико није живео, па је мајка одлучила да је изда. Направила је уговор са агенцијом извесног Драгана Ранђеловића и све је било идеално у прва два месеца, плаћао је кирију и рачуне. Онда је настао обрт о коме ни у најгорој ноћној мори нисмо могли да сањамо. Наш станодавац је престао да плаћа, јер је завршио у затвору. Сачекали смо да истекне уговор и онда уз сведоке пописали његове ствари, јер смо хтели да ослободимо кућу. На име дуговања задржали смо уметничке слике - присећа се Зоран Савић почетка агоније ове породице.

Подстанар их је прво тужио да му је Сунчана украла 55.000 евра. Када је изгубио тај спор, тужио је да је позајмила од њега пет хиљада евра, па се после нових тужби дошло до износа од више десетина хиљада евра.

 - У међувремену је тужио за све и свашта, тако да смо само за адвокате и трошкове потрошили десет хиљада евра које немамо од кога да наплатимо јер су извршитељи утврдили да он нема никакву покретну и непокретну имовину, а да на 11 рачуна у банкама нема ни динара. Уследио је још већи шок када је суд у поновном поступку пресудио да је моја мајка позајмила паре и сада ми због тога губимо кућу! Из авиона се види да је признаница фалсификат. Судски вештак графолог Лазар Цвејић је то изјавио у свом вештачењу, да би под чудним околностима усменим сведочењем то негирао - огорчен је Зоран Савић, који тврди да неће дозволити да остану без имовине и сумња да су у њихов случај уплетене и неке закулисне радње. Зато је породица писала Министарству правде, али и Адвокатској комори. Поврх свега, поднели су и жалбу Касационом суду и чекају одговор.

Фото: Д. Алихоџић

 
 

 - Некима се жури да нам што пре продају кућу, али ми то нећемо дозволити. Јављају нам се многи који су у сличним проблемима због Ранђеловића - тврди Зоран.

ИЗВРШЕЊЕ НА ОСНОВУ ПРЕСУДЕ

 - ПОСТУПАК извршења ради наплате новчаног потраживања извршног повериоца води се на основу правноснажног решења о извршењу Основног суда у Нишу, које је донето на основу правноснажне и извршне пресуде Вишег суда у Нишу.

Решењем о извршењу одређено је да ће се извршење спровести на целокупној имовини извршног дужника, а јавни извршитељ исто спроводи (укључујући и данашње извршење) у свему у складу са одредбама Закона о извршењу и обезбеђењу и донетим судским одлукама, наводи извршитељ Миљан Трајковић, који напомиње да су "извршном дужнику на располагању сва правна средства у складу са наведеним законом".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Nenad

14.04.2021. 10:58

Sve je rečeno sudskom presudom. Do pre koju godinu zajmoprimci nisu baš bili ažurni u vraćanju dugova. Uvođenjem prakse sudskih izvršitelja radikalno se promenilo ponašanje onih koji duguju a nemaju nameru vratiti uzajmljeno. Imate javne beležnike pa svoje pravne radnje regulišite Ugovorom, platite porez i mirno spavajte. Jednostavno.

Gnjilanac

14.04.2021. 11:45

E , a sad druga strana ove priče . Porodica Savić je više od 15 godina živela u Vranju , u kući koju im je dala na korišćenje gradska opština Vranje , a za to vreme su izdavali svoje stanove i kuću u Nišu podstanarima . U medjuvremenu su u Vranju , u Komesarijatu za izbegla i raseljena lica tražili da im kupe kuću kao raseljenim licima sa KiM. Na stotine i hiljade raseljenih lica sa KiM od 1999.godine do danas žive kao podstanari i plaćaju kiriju. Prema tome , nemojte da glumite žrtve .