МЕДИЦИНАРИ СА КОВИД-ФРОНТА НА ЦРВЕНОМ МОРУ: Палма захвалио лекарима и техничарима путовањем у Египат

А.З. КЛИСУРИЋ

12. 04. 2021. у 20:29

ДЕЛЕГАЦИЈА од 130 људи допутовала је у недељу у летовалиште Хургада у Египту. Највећи број њих су медицински радници из Србије који већ више од годину дана бију битку против вируса корона. На заслужени шестодневни одмор повео их је председник Скупштине општине Јагодина и народни посланик Драган Марковић Палма.

МЕДИЦИНАРИ СА КОВИД-ФРОНТА НА ЦРВЕНОМ МОРУ: Палма захвалио лекарима и техничарима путовањем у Египат

Део екипе у Хургади/одмор Део екипе у Хургади

За трошкове путовања побринули су се донатори, а како је Марковић рекао, успео је да добије и привилеговане цене у хотелу у коме је смештена ова делегација.

Према речима Драгана Марковића, пронашао је и донаторе који ће обезбедити пут за 1.000 здравствених радника у јуну и они ће тада посетити Грчку. Медицинари из Београда, Јагодине, Ћуприје, Деспотовца, Крушевца, Ниша и Рековца сада уживају на обалама Црвеног мора.

 - У делегацији су здравствени радници са прве линије одбране од ковида 19, и то из целе Србије. Лекари, медицинске сестре и техничари су наши хероји са прве линије фронта у борби против вируса корона и ми им се на овај начин захваљујемо - рекао је Драган Марковић.

Запослени из Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" захвални су Марковићу на овом путовању.

 - Наша болница није у ковид-систему, али је наше медицинско особље добровољно одлазило да помаже колегама који раде у болницама где су пацијенти заражени короном. Наше руководство одлучило је да на пут пошаље шест медицинских техничара који су највише пута ишли на прве линије фронта - прича за "Новости" Гордана Париловић.  - Ја идем по две недеље из "Дедиња" у Батајницу. Морамо да се боримо и ту смо да помогнемо. Ово путовање нам много значи, и од кад смо дошли, имамо осећај да сањамо.

Горданина колегиница Марина Арсов ковид-битке водила је у КБЦ "Драгиша Мишовић", а, како каже, на путовање је кренула баш по завршетку смене, као и већина њених колега.

Медицинско особље које ужива у Хургади једногласно је у захвалности Марковићу, али и у ставу да им је одмор заиста био потребан. Српски медицинари посетиће и Клинички центар у Хургади, где ће разменити искуства са својим египатским колегама. Иако је главни циљ овог путовања награда за тешке борбе медицинара, привредно-политички део делегације током боравка у Египту имаће састанке са посланицима египатског парламента.

 - Чланови парламента, гувернер Црвеног мора генерал Амр Ханафи, али и египатски привреднци допутоваће из Каира у Хургаду како бисмо ојачали пријатељске односе између две земље. Циљ нам је да остваримо још боље везе са Египтом, који је и најјача сила Блиског истока, као и да представници ове земље у међународним институцијама, пре свега у Уједињеним нацијама, буду на страни правде, а то значи на страни Србије - рекао је Марковић.

МОШТИ ЗАШТИТНИКА КАИРА У ЈАГОДИНИ

ИЗАСЛАНИК александријског патријарха састаће се у Каиру са Милошем Стојковићем, заступником манастира Хиландар за Србију. На састанку ће бити озваничена сарадња са Јагодином, а како најављују из ове патријаршије, биће послате мошти светих заштитника града Каира, које ће бити смештене у једној од јагодинских цркава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)