ГРОБНИЦА СРБА, ЈЕВРЕЈА И РОМА: Пре осам деценија у Загребу проглашена злочиначка усташка монструм држава НДХ

М. М.

10. 04. 2021. у 08:40

НА данашњи дан, пре осам деценија, уочи католичког Васкрса, у Загребу је проглашена Независна Држава Хрватска.

ГРОБНИЦА СРБА, ЈЕВРЕЈА И РОМА: Пре осам деценија у Загребу проглашена злочиначка усташка монструм држава НДХ

Фото Википедија

Тог 10. априла, а пре самог чина проглашења у Загреб је тријумфално ушла Десета немачка оклопна дивизија коју је народ дочекао са цвећем и узвицима одушевљења.

Док је трајала та еуфорија, која ће наредне четири године постати ропац прекланог народа заточеног у монструм држави, Славко Кватерник се у име поглавника Анте Павелића обратио масама: "Данас, пред дан ускрснућа Божијег сина, ускрсла је и наша независна хрватска држава уз помоћ наших савезника, мукотрпну вишестољетну борбу хрватског народа, те усташког покрета у земљи и иноземству". Проглас је завршио покличима: "Бог и Хрвати! За дом спремни!"

ЗГРАЖАВАЊЕ

У НДХ, Павелић и његове усташе, према проценама различитих извора, умориле су више од милион и по Срба, Јевреја и Рома. Хитлеров изасланик Херман Нојбахер навео је да су убиства, не само у логорима, већ и у срединама нарочито са српским живљем била окрутна и варварска, толико да су се и немачки официри згражавали.

Убрзо ће усташке власти нове "слободне" државе кренути у обрачун са Србима, народом кога су сматрали највећим непријатељем и извором "свих вишевековних неправди".

"Део покатоличити, део протерати, део истребити", обелоданио је Миле Будак тактику до крајњег циља НДХ - етнички чисте Хрватске. Тако је почело и до краја рата трајало страдање српског живља. Али и Јевреја, Рома и непослушних Хрвата.

Половином маја посебном наредбом је почело проширење постојећих логора Лепоглаве и Керестинца у коме су завршиле стотине првих ухапшених. После неколико месеци, НДХ је постала земља логора. Од језивог Јасеновца и његове Старе Градишке, Јадовна, Лоборграда и Сиска до Горње Ријеке, Тења, Крушчице, Цапрага и Раба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Komandant 1001

10.04.2021. 09:47

Kada i zašto je osnovana NDH to svi znaju, ali......neznaju svi da je tome kumovao...ko (???) Nj. V.kralj Aleksandar !!! Kako? Zašto? Tako jer je glatko odbio predlog američkog Senata i deklaraciju am.preds.Wilsona da ne formira "Jugoslaviju", nego da oformiše Srbiju sa onim delovima zemlje gde su su Srbi relativna i apslolutna većina.....a što je još gore, suludi kralj nije hteo da posluša svoga oca Kralja Petra ; " Sine, sa Hrvatima nikada"....." to su moja mila braća"(kako je znao Aleksandar reći za Hrvate) I na kraju sebe osudio na političkog samoubicu gde su ga toga spasila njegova "mila braća" u Marseju 1934.

Ana

10.04.2021. 09:51

У среду, 10. априла 1957. године, у Буенос Ајресу, у предграђу Ломас де Паламор, у 9 часова, увече, извршен је атентат на Анту Павелића, једног од највећих ратних злочинаца Другог светског рата. Атентат је извршио Благоје Јововић.

SvenSrb

10.04.2021. 10:08

Sve je to Josip Broz sakrio i niko nije smio da o tome priča. ŠTOK je u Kreki I kraj se zna kad izađe iz zatvora 6-ti dan umre. Ja znam jednog koji je umro 12-ti dan Žrtveni Jarac nevin. Više niko nije smio ni da pisne????