ХЕРОЈСТВО ЗА ЧАСТ БЕОГРАДА: Осамдесета годишњица немачког бомбардовања престонице биће обележена изложбом у Дому Војске (ФОТО)

Р. ДРАГОВИЋ

03. 04. 2021. у 10:20

ТЕК што се разданило, у рано јутро 6. априла 1941. године небо над Београдом су прекрили немачки бомбардери. На први звук сирене за узбуну пилот, капетан прве класе Милош Жуњић полетео је на челу своје 102. ескадриле 6. ловачког пука. Пре него што је ускочио у свој "месершмит", кажу, издао је кратку команду: "За мном, пали и полећи!" Његова борба за слободно небо Београда завршена је недуго затим - оборен је изнад реке Тамиш, недалеко од Панчева.

ХЕРОЈСТВО ЗА ЧАСТ БЕОГРАДА: Осамдесета годишњица немачког бомбардовања престонице биће обележена изложбом у Дому Војске (ФОТО)

Фото З. Јовановић / Архива

Аутентична пилотска јакна, кожна летачка капа, наочаре са оригиналном кутијом, као и свечана ваздухопловна плава униформа Милоша Жуњића - иконичног хероја одбране Београда - биће међу експонатима на великој изложби "Април '41", коју поводом 80. годишњице нацистичког бомбардовања престонице у Дому Војске у Београду припремају Музеј ваздухопловства и Војни музеј у сарадњи са Војним Архивом и Медија центром "Одбрана".

Јединствена изложба у част и славу јунака Априлског рата биће симболично отворена 6. априла. Њени аутори замислили су је као додатни корак ка расветљавању најважнијих ратних збивања, тежине сукоба, као и личних судбина појединаца у оловним временима. Ова велика питања Музеј ваздухопловства илустроваће великим бројем предмета из своје збирке, од којих ће се многи први пут наћи пред очима шире јавности.

- У тумачењу драме шестоаприлског бомбардовања претходних деценија запостављано је херојство јунака овог рата - наглашава један од аутора изложбе виши кустос Музеја ваздухопловства Мирјана Новаковић Мунишевић. - То пре свега важи за ваздухопловство, које је примило први непријатељски удар. Занемарене су људске судбине, као и питање колико је потребно снаге и воље да се крене у сусрет апсолутно надмоћном непријатељу. У фокусу су нам зато биле судбине пилота, које смо дочарали великим бројем аутентичних експоната.

У поставци изложбе "Април '41" наћи ће се ретко виђени предмети из заоставштине пилота наредника Миливоја Бошковића - најмлађег пилота Југословенског краљевског ратног ваздухопловства. Имао је свега 24 године када је полетео у сусрет нацистима. Оборен је код Ковиља. Његови посмртни остаци и делови авиона пронађени су пуних 14 година касније.

- Изложићемо први пут мотор његовог "месершмита", који је рестауриран и конзервиран, као и његов ручни сат - објашњава Мирјана Новаковић Мунишевић. - Међу важним предметима је и дневнички нотес пилота Радомира Лазаревића, који је погинуо током контранапада на један од мађарских аеродрома. У рубрици под датумом 6. април записане су само две речи: "Објава рата." На дан Лазаревићеве погибије, 7. априла написана је свега једна реч, и то никад недовршена "бомбард..."

Сви ови експонати дочараће димензије битке која се драматичних априлских дана водила над Србијом. Однос снага 6. априла 1941. био је пет према један у корист нациста. Изражено у летелицама - 2.236 немачких авиона кренуло је против 420 југословенских.

- Надмоћ је очигледна, али је отпор био достојан - наглашава Мирјана Новаковић Мунишић, један од аутора изложбе.

ЗВУЦИ "ШТУКЕ" У ОБРУШАВАЊУ

ИЗЛОЖБА посвећена шестоаприлском бомбардовању и херојима Априлског рата биће отворена 6. априла у 13 часова испред београдског Дома Војске, једиственим аудио-сценским перформансом. Догађај ће почети оригиналним звуцима немачких "штука" у обрушавању. Програм садржи и драмско сведочанство Београђанина који је видео и преживео бомбардовање. Несвакидашњу сценографију пред некадашњим Ратничким домом чиниће и возила из времена Другог светског рата, реплика митраљеског гнезда, немачке стражарске кућице...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)