ЈОШ 130 ЖРТАВА ПОКОЉА У ВЕЛИЦИ? Ближи се крај сакупљању података о убијенима у највећем злочину у Црној Гори у Другом светском рату

М. СЕКУЛОВИЋ

31. 03. 2021. у 12:00

У ГЕНОЦИДУ у Велици, 28. јула 1944. године, на зверски начин је за неколико сати уморено је 585 жена, деце и стараца!

ЈОШ 130 ЖРТАВА ПОКОЉА  У ВЕЛИЦИ? Ближи се крај сакупљању података о убијенима у највећем злочину у Црној Гори у Другом светском рату

Интернирани заробљеници / Фото Тим за утврђивање истине о геноциду

За још 130 особа прикупљамо податке да ли су убијени тог, или пак дан раније или касније после злочина који је остао записан у историји бешчашћа. Покољ Срба и Црногораца у овом селу под Чакором, у општини Плав, током операције "Драуфгенгер" којом је командовао Аугуст Шмитхубер, починили су припадници нацистичких СС дивизија "Принц Еуген" и "Скендербег", потпомогнути вулнетарима и балистима из Ругове, албанском милицијом из Плава и Гусиња, њих око 1.000, и муслиманском милицијом са подручја Бихора, углавном из Петњице и околине. После вишегодишњег истраживачког рада, прикупљања, провере и упоређивања података о страдалима, 28. јула, објавићемо књигу са подацима невино ликвидираних, њихово име и презиме, уз пол и старост.

УБИЈАЛИ И НЕРОЂЕНУ ДЕЦУ

ТИМ за утврђивање истине о геноциду у Велици утврдио је да је убијено 347 особа женског и 164 мушког пола, док за осам жртава недостају подаци о полу.

- Убијено је девет жена у поодмаклој трудноћи. Послератним ископавањима костију, утврђено је да је једна од њих носила близанце. Свирепо су, бацањем увис и дочекивањем на бајонете, вешањем на шљиве и одсецањем удова, паљењем у кућама убијена 23 детета узраста до годину дана, 48 није било навршило пет година, а још 58 њих имало је до 10 година!

Малишана до 15 година ликвидирано је 34. Нацисти су ликвидирали и 23 момчића до 18 година, а нешто старијих, оних до 20 година убијено је 21. Убијали су и старце од 70 година, њих чак 30, али и 14 старина до 80 лета. Нису била поштеђена ни четири старца од 90 година...

Тераање плена после погрома / Фото Тим за утврђивање истине о геноциду

Ово, ексклузивно за "Новости", каже Љубиша Пауновић, шеф Тима за утврђивање истине о геноциду у Велици, највећем злочину у Црној Гори током Другог светског рата, који су починили немачки фашисти, балисти и њихови сарадници. Објашњава и да је у геноциду страдао 521 житељ Велике и 36 Величана из Метохије који су се пред терором балиста раније склонили у завичај.

Аугуст Шмитхубер / Фото Тим за утврђивање истине о геноциду

- Не знамо, засада да ли их је било више, али нећемо да манипулишемо бројкама. Интересује нас истина. Овом списку нисмо додали још 130 страдалих, јер нисмо утврдили да ли су страдали тог дана, дан раније или дан касније после овог ужаса - каже Пауновић, чији тим је формиран по благослову епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, администратора Митрополије црногорско-приморске.

Фашисти после убистава однели све што су могли, па и стоку / Фото Тим за утврђивање истине о геноциду

Пауновић каже и да је био свети задатак да се расположива имена жртава у сваком братству провере и допуне, како би се сачинио што је могуће прецизнији списак величких великомученика, које је Српска православна црква прибројила светима.

ФОТОГРАФИЈЕ

ЧЛАНОВИ Тима прибавили су око 350 фотографија које сведоче о геноциду у Велици. "Новостима" су уступљене неке од њих и данас их први пут објављујемо.

- Око 100 фотографија, које досад нико није нико објавио, биће представљене јавности 28. јула ове године у Велици.

Потврђена је њихова аутентичност, а неке од њих смо морали да купимо. Располажамо сазнањима да су нацистички официри направили још стотинак фотографија. До неких ћемо сигурно тек доћи - каже Пауновић.

Немачки нацисти / Фото Тим за утврђивање истине о геноциду

- Списак је настао сарадњом са научним установима и појединцима из Црне Горе, Србије, Израела и још неколико земаља, као и коришћењем научних метода: укрштањем података и имена са свих досадашњих пописа жртава, који су били доступни члановима тима, као и изјава које су сведоци дали члановима тима. Поред сваког имена, наведен је извор одакле је преузето, без икаквих измена. Уколико се име налази на више спискова, сваки је наведен поред имена. Нека имена, како је и наведено у радној свесци, потребно је додатно проверити зато што постоји податак да су ти људи страдали у другом периоду рата, а налазе се на неким списковиима жртава геноцида у Велици - кажу из Тима који је за ово утврђивање имена убијених користио сведочења, изјаве и друга документа о овом злочину из Архива Југославије у Београду, потом оне дате Земаљској комисији за преиспитивање злочина окупатора и његових помагача, као и изјаве преживелих и њихових потомака дате Тиму за утврђивање истине о геноциду у Велици. Осим тога, коришћена је документација Музеја жртава геноцида у Београду, списак жртава са споменика на Чакору, у Пољу - Горња Ржаница, са спомен-плоче на школи у Горњој Ржаници, докумената 21. СС дивизије "Скендербег", и бројна литература.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)