НЕ СЛИКАЈТЕ ВАТРУ, ВЕЋ ЗОВИТЕ ОДМАХ! Репортери "Новости" са припадницима Ватрогасно-спасилачке бригаде у главном граду (ФОТО)

Сњежана Видачковић

28. 03. 2021. у 10:33

КРОЗ завесу од дима и ватре, излазе на непознат терен, где се одиграва борба за људски живот. Њихова возила најбржа су у граду, а они се утркују једино с временом. За 730 припадника београдске Ватрогасно-спасилачке бригаде Управе за ванредне ситуације МУП, свака секунда је важна. Раде без престанка, 365 дана у години, а њихов посао је непредвидив и опасан. Број 193 звони између 700 и 800 пута дневно.

НЕ СЛИКАЈТЕ ВАТРУ,  ВЕЋ ЗОВИТЕ ОДМАХ!  Репортери Новости са припадницима Ватрогасно-спасилачке бригаде у главном граду (ФОТО)

Фото Милена Анђела

Осим што гасе ватру на територији главног града, ватрогасци - спасиоци ангажују се и за техничке интервенције у саобраћају, када ни полиција ни Хитна помоћ не могу да дођу до повређених у удесу. Тада се ангажују ватрогасци, који секу возило и избављају озлеђене, а неретко извлаче и смртно страдале. Такође, ватрогасци су обучени и за рад са опасним материјама, како би се спречили акциденти који би могли да угрозе здравље и безбедност људи.

ПРЕМА речима Милоша Мајсторовића, команданта Ватрогасно-спасилачке бригаде Београда, акциденти су срећом веома ретки, али су пожари свакодневни. Нема правила да ли је дан или ноћ, зима или лето.

- Апелујемо на наше суграђане да одмах позову 193, а не да прво фотографишу и снимају ватру и деле то на друштвеним мрежама - прича, за "Новости", командант Милош Мајсторовић. - Време стизања на место пожара директно условљава успешност наше интервенције. Сваки минут, секунд нашег доласка је веома битан. Јер, ми ако дођемо раније, имаћемо мање посла, спасићемо више људи, биће мање материјалне штете. Али, нажалост, наши људи у ситуацији када виде пожар или неку сличну несрећу где ми учествујемо, првенствено воле да фотографишу и снимају, деле на друштвеним мрежама и онда се питају зашто нема ватрогасаца 20 минута. Нема их јер их нико није позвао.

Колико ће ватрогасаца и возила изаћи на терен, зависи од саме природе интервенције. У њиховим возилима, сем цистерни са водом, налазе се и боце са кисеоником, моторна тестера, брусилица, секира, специјалне маказе за сечење арматуре. Дешавало се и да са једне локације одмах иду на другу, без враћања у базу.

БЕЛА ПАРА

ЈОШ београдски ватрогасци препричавају давни позив једне госпође, која је окренула 193 да пријави пожар у стану, односно бели дим.

- Где се ви налазите? - питали су је оператери на 193.

- Ево ме ту, поред - рекла је Београђанка.

- Бежите из дима, госпођо!

- Ма не, то је неки бели дим. Пукло је црево од топле воде и излази водена пара, пун стан ми је дима.

- Госпођо, то није надлежност ватрогасаца, зовите водоинсталатера.

- Молим? Па је л' пише да сте ви Сектор за ванредне ситуације?

- Пише.

- Па ово је за мене ванредна ситуација!

Наш саговорник каже да је погрешно мислити да ватрогасци ништа не раде када немају интервенције. Сваки тренутак смене од 12 часова је испуњен.

- Комплетан дан попуњен је обавезама, физичким активностима, одржавањем опреме и технике - каже, за "Новости", командант Мајсторовић. - Наши услови рада су веома другачији у односу на остале. Имамо невероватне физичке напоре у кратком временском интервалу, без обзира на доба дана или ноћи, где сте у ситуацији да из стања мировања у року од неколико минута трчите на 20. спрат са опремом и тек онда почињете интервенцију.

ТОКОМ зимских месеци ватра најчешће букне у објектима - због неисправних инсталација, гаса, оџака, али и због остављене хране на укљученом шпорету. Цели станови горе због ове непажње, а неретко и људи страдају јер заспе док се јело кува. Када се пробуде у диму, буду дезоријентисани и тешко могу да погоде излазна врата. Сличне проблеме прави и заборављена, укључена пегла.

- Погрешно је мислити да ће се неко наљутити ако позовете 193 и кажете да сте сами угасили ватру. Напротив, ми ћемо изаћи на терен, преконтролисати ситуацију. Дешавало се да људи страдају и кад пале ватру на отвореном, углавном су то старији суграђани који не стигну да побегну од пламена када пале ђубре око викендица.

ВАТРОГАСЦИ се не плаше ни када улазе у магацине и подруме у којима нико не зна шта има, где је могућа експлозија или истицање неких токсичних материја. Спремни су за сваку ситуацију.

- Колико год да сте увежбани, ту је стрес неизбежан, срећом, таквих интервенција је веома мало у току године. Стрес чини и то што не знате да ли ви можете повући неки погрешан потез и изазвати експлозију, катастрофу, да ли ће се већа количина те течности разлити и угрозити већи део града и да ћемо брзо реаговати. Али, нема страха од поступања, не плашимо се ниједне интервенције, ми смо обучени за све. Улазимо у магацине пуне запаљивих ствари, плинских боца, где ни газде не знају шта има. Али то је простор који је нама препознатљив као опасан и ми знамо на који начин, којом тактиком то можемо да решимо.

ГУМИРАНА ОДЕЛА

ОСИМ одела које ватрогасци носе када гасе пожар, а која су отпорна до одређене температуре, постоје и специјални гумирани комбинезони који се користе када се иде на рад са опасним материјама.

- То је најређи облик интервенција, а та гумирана одела нас потпуно физички одвоје од спољашњости и с њима је јако тешко радити, јер имате апарат на себи, рукавице, чизме и све се облачи из једног дела, попут комбинезона. Кад дођемо у контаминирани део, прво меримо концентрацију опасне материје, после чега радимо на томе да спречимо њено даље ширење.

Ипак, највише муке ватрогасцима задају блиндирана врата која, како технологија израде напредује, постају готово непробојна.

- Са техником коју ми имамо, мучимо се, та модерна врата су малтене као трезори. Та процедура је правно регулисана, ми разваљујемо врата ако постоји ризична ситуација, ако гори или ако се ослобађају неки токсини, а у осталим случајевима по налогу МУП у присуству хитне помоћи. То су ситуације кад не могу да дозову укућанина, кад не знају зашто онај са друге стране не отвара врата. Та сигурносна врата су опасна исто онолико колико и штите, јер можете остати заробљени у сопственом стану, у ризичној ситуацији а да ватрогасци не могу да дођу до вас. Често се дешава да деца заспе толико чврстим сном да их родитељи не могу пробудити ни звоном на вратима, ни телефонским позивима. Мајке и очеви су тад у паници, ми долазимо, али пре него што развалимо врата увек смирујемо родитеље са претпоставком да им малишан највероватније спава. И у 99 одсто случајева буде тако - каже командант Мајсторовић.

Сем добро обезбеђених врата, ватрогасцима проблем праве и уске улице у Београду, поготово на рубним општинама, паркирани аутомобили, дрвеће и растиње које се не одржава редовно... Све ово им отежава приступ, али ватра увек буде угашена.

ЗВАЛИ су људи број 193 да им ватрогасци, попут оних у америчким филмовима, скину мачке са дрвета. Таквих интервенција није много, а иако наши ватрогасци помажу суграђанима да дођу до љубимаца, саветују им да у овакцим ситуацијама позову службе које су надлежне за хитне интервенције кад су животиње у питању.

Деца су раније, док су радиле јавне говорнице, окретала 193 да пријаве "гори школа", али оператери би малишанима уз осмех рекли да не смеју да се шале са тако озбиљним ситуацијама. Било је и оних злонамерних дојава, али искусни оператери знају да процене и на основу одговора суграђана закључе да ли је у питању лажна пријава. Ипак, дилеме нема, екипа и возило шаљу се на терен у сваком случају, по свакој пријави. Уколико се испостави да је позив лажан, то се наводи у извештају који се прослеђује надлежним органима како би се санкционисао несавесни суграђанин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)