БОРИО СЕ МИЈА ЗА СРБИЈУ, А САД МИ ЗА ЊЕГА: Судбина болесног војника са Кошара ганула је многе

С. БАБОВИЋ

26. 03. 2021. у 13:00

ИМА некадашњих војника с Космета, који данас живе врло тешко, али сигуран сам да је судбина Мије Ђидића једна од најтежих - каже, за "Новости", Бобан Остојић, водник прве класе у пензији, рањеник с Кошара.

БОРИО СЕ МИЈА  ЗА СРБИЈУ, А  САД МИ ЗА ЊЕГА: Судбина болесног војника са Кошара ганула је многе

Фото С. Бабовић

- Сећам га се из 1998. године. Борио се, био је вредан, добар момак. Чим смо се уверили како живи и колико је оболео, покренули смо акцију да му се што пре помогне. Слали смо фотографије и информације о његовом стању на многобројне адресе. Борио се наш Мија за Србију, сада ми морамо да се изборимо за њега.

Мија Ђидић (43) борио се шест месеци на Космету, а ратиште га је дочекало на редовном одслужењу војног рока у Пећи. Како нам је предочила његова мајка Видосава, која једина брине о њему, Мија болује од посттрауматског синдрома, лечио се у више психијатријских установа и болница. Да сам не може ништа да уради, било је јасно и екипи "Новости" која је прошле недеље отишла у забачено бруско село Милентија и видела у каквим несрећним условима живи бивши припадник чувене 125. моторизоване бригаде Војске Југославије.

Фото С. Бабовић

Сложене психијатријске дијагнозе Мије Ђидића, који и данас сања рат на Космету, исписане су у претходних 20 година на десетинама страница лекарских извештаја са прегледа и отпусних листи у које су "Новости" имале увид. Здравствено стање му се временом углавном, погоршавало.

ПОМОЋ Ђидиће обишли представници Општине и Удружења бораца, Фото С. Бабовић

- Придружили смо се како бисмо помогли да Мија добије статус ратног инвалида. Закон о правима бораца и цивилних инвалида рата, који се примењује од 1. јануара, олакшава добијање тог статуса - каже, за "Новости", Валентина Милосављевић, председница општине Брус, која је са сарадницима посетила породицу Ђидић.

Фото Приватна архива

- Прикупили смо медицинску документацију, обезбедићемо, сносићемо све трошкове будућег поступка. Циљ нам је да Мији омогућимо да што пре дође до остваривања тог права.

Према речима Николе Збиљића, из Одељења за друштвене делатности општине Брус, процес утврђивања инвалидитета је приоритет.

ПОМОЋ УВЕК ДОБРОДОШЛА

ОРГАНИЗАЦИЈА "На бранику отаџбине" и општина Брус, како за "Новости" каже Бобан Остојић, наћи ће се на истом задатку: да Мији и његовој мајци Видосави обезбеде прави кров над главом. Каже и да очекује да се бројни појединци јаве да помогну. Ђидићи као што су "Новости" писале, живе у пропалој, оронулој кући. Кров готово редовно прокишњава, а собице су често хладне, јер мајка и син немају пара за дрва.

Живе од 12.000 динара социјалних давања. Они који желе да помогну, новац могу да уплате на динарски рачун 200-45883175-93 и девизни 35200000012406597618, на име Видосава Ђидић.

- На територији општине имамо 20 бораца који су по ранијим законима остварили право које ћемо покушати да омогућимо и Мији - објашњава Збиљић.

- Они имају своја редовна месечна примања. Увелико се и подносе захтеви за добијање статуса бораца по новом закону. Прикупљамо податке.

У Удружењу бораца у Брусу наводе за "Новости" да је случај несрећног Мије заиста специфичан.

- За све се сазнало када су његови другари борци избацили снимак на друштвеним мрежама. Ово што може да се види је заиста тужно и сигурни смо да ће се Мији помоћи сада када су се се сви придружили - каже Андреја Ђорђевић из Удружења бораца Бруса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)