ВЕСНИК ПРОЛЕЋА ВИСОКИ СМЕТОВИ: Зима, која је календарски окончана, на Старој и Сувој планини се још не предаје

В. Н.

22. 03. 2021. у 07:51

ПОЧЕТАК пролећа ове године памтиће многи на Старој, али и Сувој планини, ако ни по чему другом онда по високим и дубоким сметовима каквих није било ни усред зиме.

ВЕСНИК ПРОЛЕЋА ВИСОКИ СМЕТОВИ: Зима, која је календарски окончана, на Старој и Сувој планини се још не предаје

Фото Јован Стефановић

Путари у Пироту, Димитровграду, Бабушници и Белој Паланци су у протеклих неколико дана углавном деблокирали све саобраћајнице ка селима, која су због обилног снега била одсечена од света. Пуно посла било је и за монтере који су морали да повежу искидане електро-водове који су попустили под тежином снега или их је покидало околно грање.

У Бабушници је, због високих сметова и снега који је нападао на многим деоницама, било уведено ванредно стање. Због блокираних путева и махала ка Бердују, према Звонцима, према Сувој планини и другим удаљеним селима, као и ка Горчинцима, било је такође уведено ванредно стање. Овакав крај зиме не памте ни најстарији мештани, мада се добро сећају да је 2012. године било великих сметова и ниских температура, али - средином зиме.

Стање се полако нормализује, али ће протекле дане по незапамћеном тродневном кијамету памтити житељи Стола, Кијевца, Раките, Грнчара, Дола, Завидинаца, Вучјегдела и Јасеновдела.

 Село Нишор ових дана , Фото В. Ћирић

Највише снега било је, свакако, на Бабином зубу и Миџору, "крову Србије", на надморској висини између 1.700 и 2.198 метара. Један од посетилаца овог центра Јован Стефановић, овековечио је жичару "Коњарник" чији су десетак метара високи стубови безмало до врха били завејани брдом снега, који је буквално сипао са северозапада. Ови призори се не виђају често и вероватно ће се дуго препричавати и сведочити о ћудима "старе српске лепотице". Према слободним и прилично тачним проценама, сметови на овом месту су били преко седам метара.

- Ова зима је до сада била поприлично блага, али је на крају показала да се још увек не предаје. На почетку пролећа путеви су изгледали као да је средина јануара. Слична зима била је пре девет година, као и 2006. године, али оваквог снега и сметова на планини није било. Храна коју су, због благог времена зимус уштедели, сточари ће сада потрошити јер стока не може на испашу - каже Воја Марковић.

На територији Пирота, тачније на делу планине која припада овом граду, такође је било великих сметова нарочито ка горњем и средњем Високу. У димитровградском крају снег је такође обилно падао и правио сметове ка селима Забрђа. Прогнозе метеоролога који најављују нове падавине, тачније кишу у нижим и снег у вишим пределима, у овом крају се дочекују са зебњом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)