ДА НЕ БЕЖЕ, ДА СЕ НЕ КРИЈУ И ДА ПРЕДАЈУ КЉУЧЕВЕ: Ево како су присталице НДХ протеривале Србе из Мостара (ФОТО)

С. Б.

11. 03. 2021. у 18:41

- ПОЗИВАЈУ се сви СРБИ са члановима својим породица чија презимена по редарственом попису почињу са словима А и Б,да се данас 14. о.м. у 10 сати навечер сакупе на жељезничкој постаји ради исељења у СРБИЈУ. Влак исељеника кренути ће точно у 11 сати навечер.

ДА НЕ БЕЖЕ, ДА СЕ НЕ КРИЈУ И ДА ПРЕДАЈУ КЉУЧЕВЕ: Ево како су присталице НДХ протеривале Србе из Мостара  (ФОТО)

Фото: Народни музеј у Крушевцу

Oбјавило је ово Предстојништво Градског Редарства у Мостару у лето 1941.године у оквиру обавештења насловљеног као ПОЗИВ СРБИМА.

То је само једно од бројних доказа тешке судбине српског народа у Другом светском рату, која се од данас може видети на изложби “Концентрациони логор Јасеновац 1941.-1945.” у Народном музеју у Крушевцу. У истом обавештењу, „исељеници“ се упозоравају да пре одласка на „колодвор“ кључеве својих станова оставе представништву мостарског редарства.

- Сви који се овом позиву не одазову те покушају одбјећи или сакрити се, по проналаску бити ће ухапшени и најстрожије кажњени -упозоравају се Срби.

Осталим становноцима Мостара се забрањује „под најстрожијом казном“, између осталог, да прикривају оне који морају да се иселе.

- Нарочито строжом казном бити ће кажењени они СРБИ,који покушају своју покретну или непокретну имовину на било који начин оштетити“,стоји на крају обавештења „дано у Мостару 14. коловоза 1941.“, које се завршава добро познатим поздравом у НДХ - ЗА ДОМ СПРЕМНИ!

Фото: Народни музеј у Крушевцу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)