"ЗАЛЕПЉЕН" ЗА ЗИДОВЕ СТВАРА МЕЛЕМ ЗА ОЧИ: Новосађанин Урош Штрбоја, "стрит-арт" творац јединствене галерије градских мурала

Слободан Бајић

07. 03. 2021. у 10:19

ЗАЛЕПЉЕН ЗА ЗИДОВЕ СТВАРА МЕЛЕМ ЗА ОЧИ: Новосађанин Урош Штрбоја, стрит-арт творац јединствене галерије градских мурала

Фото Приватна архива

КАДА је пре четврт века, још као средњошколац, насликао свој, уједно и први мурал у Новом Саду, Урош Штрбоја, стрит-арт сликар је, каже, знао чиме ће се у животу бавити.

Од тада је на хиљаде метара квадратних разних, углавном безличних фасада у централним градовима широм региона, под његовом руком добило сасвим другу димензију, понело богат колорит, променило поглед и дан-данас преноси поруку и разгаљује пролазнике.

- Привилегован сам, пре свега, што сам за многе хоби претворио у сопствени позив, као и због чињенице да моје стваралаштво може да види неограничен број људи, обичних пролазника у било које доба, за разлику од галеријских изложби где све почиње куповином улазнице - каже Штрбоја, специфичан представник урбане уметности.

- Све је почело још 1996. године када сам уз другаре, четком и бојом сликао са фотографије мурал у Атини. Реч је о навијачкој поруци симпатизера фудбалера Ливерпула, чувеној песми You'll Never Walk Alone, химни "редса" поред које сам дописао и "Булевар", да се зна који смо кварт. Иначе, волим фудбал и навијам за Војводину, наравно.

ПУПИНОВ ЏИНОВСКИ ПОРТРЕТ

СЕДАМ мурала Уроша Штрбоје налази се у туристичкој понуди града Новог Сада, а међу њима и портрет Михајла Пупина висок чак 23 метра. Ту је и слика на зиду лекара под маском у друштву познатих суперхероја из стрипа, као знак подршке и захвалности медицинарима за борбу против вируса корона, која је путем друштвених мрежа обишла планету. Запажен и последњи поздрав Марадони.

- Сада је нормално да се црта мурал преко целе зграде, а сећам се добро да је то до пре неколико година било незамисливо - каже Штрбоја.

ВИШЕ од стотину зидова и фасада у Новом Саду красе Штрбојини разни мотиви из свакодневног живота, али и портрети, јединствене сцене, посебне поруке.

ПЕСНИК Портрет Мирослава Мике Антића, Фото Приватна архива

- Рад на зиду, за који сам практично "залепљен", прати безброј анегдота, пре свега због непосредне комуникације са пролазницима. Наравно, сваки од њих има своје виђење и нико се не либи да упита, да понуди сугестију, предложи додатно решење, а да, рецимо, притом не узима у обзир чињеницу да је дело тек у повоју и да није готово. Људи желе да виде нешто што су замислили у својој глави а не чекају крајњи резултат. То је "чист дриблинг" и на то сам навикао. Коментаре и критике сам одавно престао да пратим. Јер, код нас се сви у све разумеју, од улоге селектора репрезентације па до урбане уметности.

Радио је мурале у Прагу, Будимпешти, Темишвару, Загребу, Београду, Сарајеву, Љубљани, Подгорици...

ХРАБРОСТ

ЗА израду мурала, поред неспорног талента неопходна је и храброст, с обзиром на чињеницу да се често ради на високо постављеним скелама, платформана, дизалицама.

- Потичем из графити приче која је најтежи али и најбољи пут.

Јер, једноставно, мораш да знаш све да радиш, од потписа, брзинских приказа, слова, портрета, разних подлога, површина... На улици сам стекао диплому "стрит-арта", сваки мој мурал представља дипломски рад - каже Штрбоја.

Фото Приватна архива

- У иностранству је другачије, некако нормалније. Људи су тамо навикли на то. Посебан доживљај је када радимо нас двојица-тројица на истом приказу. У Прагу, рецимо, радили смо "илегалку". То је све било на фрку. Добро је на крају испало. У Будимпешти сам учествовао на такмичењу југоистока Европе и заузео сам друго место.

УМЕТНИК

ПО струци је економски техничар, а Вишу графичку школу за дизајн је напустио после друге године.

- Не бих се олако прихватио титуле уметника - каже Штрбоја.

- По мом начину размишљања, уметник сам по томе што сам одабрао чиме ћу да се бавим, да уживам у свом послу и да могу да живим од тога. Наравно, највише волим да радим нешто што није пре виђено. Оригиналан стваралац не мора бити и уметник, али радим на томе.

ПРЕД фасадом са спрејом у руци је, како каже, "свој на своме".

- Волим цртање од раног детињства. Волим да радим на разним локацијама, површинама, на урбанистичким подлогама, ту се најбоље осећам, као код куће. Сматрам битним да човек влада собом, да распоређује енергију и време и да ужива у свом раду.

АУТОПОРТРЕТ Урош Штрбоја, Фото Приватна архива

И поред племените мисије, оживљавања углавном старих оронулих, безличних фасада, сјајним, реалистичким приказима и јасним порукама, Штрбоја неретко наилази и на разне несугласице.

- Стваралаштво је двосекли мач. Сматрам да коментарисати "стрит-арт" подразумева сва сазнања о томе, па и саму сликарску праксу на зиду, фасади, међутим, стварност је код нас другачија. Супер је што ми је у свему остало духа и душе да наставим. Има посла, зову, траже јер знају да сам иза себе оставио заиста много материјала. Знам да Новосађани успех не праштају - закључио је Штрбоја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)