ХАРМОНИКА КАО СМИСАО ЖИВОТА: Ненад Ибрахимовић из Гакова три деценије свира и по томе је познат широм Србије

Јовица Бекић

07. 03. 2021. у 18:30

НЕНАД Цоки Ибрахимовић (50) из Гакова, код Сомбора, заљубљеник у хармонику, недавно је обележио три деценије свирања и 20 година успешне каријере.

ХАРМОНИКА КАО СМИСАО ЖИВОТА: Ненад Ибрахимовић из Гакова три деценије свира и по томе је познат широм Србије

Фото Ј. Бекић

Постао је познат по свирању не само у Бачкој и Војводини, већ и широм Србије.

- Почео сам да свирам са непуних 18 година. Хтео сам и као дете да учим, али се нису стекли услови... Сасвим случајно сам у робној кући у Сомбору купио прву касету и то Томе Здравковића и Бранимира Ђокића. Ни слутио нисам да ћу код њега започети своје образовање - поносно каже Ибрахимовић.

Код Ђокића је учио три и по године. Толико је провео у Музичкој школи "Ацо Крњевац", а у Музичкој школи "Предраг Стојковић Србијанац" шест година.

Истиче да су за успех поред талента, потребне упорност и јака воља, али пре свега љубав.

Фото Ј. Бекић

Познат је и по свирању преко пешкира, вештини којом се мало ко може похвалити. Да и то може открио је за време НАТО бомбардовања када су била честа искључења струје.

- Тада сам видео да могу да свирам у мраку. Вежбао сам и по пет-шест сати дневно.

Хармоника смирује душу, све покреће у позитивно, а песме које су лепе право су задовољство за извођење - прича наш саговорник.

ПИСАЊЕ

- ПОРЕД кола "Сомборка", написао сам и "Ненадов мерак", "Светосавско коло", "Мед", "Ђурђевданска игра", "Моравац", "Дијамантско коло" и "Златни прсти". Бројна су гостовања на локалним телевизијама, "Сомборском лету", а и учествовања на аудицијама "Звезде Гранда", "Ја имам таленат"... - каже Ибрахимовић.

Први пут је наступио 2001. на Фестивалу "Прва хармоника Србије" у Вршцу, и освојио друго место, и од тада су се награде само низале. На такмичењима је 72 пута био први, а заузео је и трећа места.

- Награде је тешко избројати, издвојити оне најважније. Ипак су ми најслађе прва награда на такмичењу "Прва хармоника Војводине" коју сам освојио 7. априла 2002. године, затим прва награда жирија "Коло Сомборка" 2003, где сам ја био аутор, 2007. године "Прва хармоника Србије" у Смедереву, исте године прва награда на "Београдском победнику", као и у Италији 2012. Свака награда има своју драж - вели Ненад, чија је жеља да на млађе нараштаје пренесе своје знање, те би волео да му свирање буде позив.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)