"ПРОГЛЕДАО" УЗ ГОВОРНИ СОФТВЕР: Млади Шапчанин, иако слеп од 19. године, запослио се у Градској управи

В. Митрић

03. 03. 2021. у 14:00

ПРОГЛЕДАО УЗ ГОВОРНИ СОФТВЕР: Млади Шапчанин, иако слеп од 19. године, запослио се у Градској управи

Фото Приватна архива

ШАПЧАНИН Никола Нинковић (33), са 19 година остао је потпуно слеп, због чега је морао, већ у првом семестру, да прекине жарко жељене студије информационих технологија.

Ипак, готово деценију и по касније, без обзира на своје здравствене (не)прилике, вратио се омиљеној струци у којој је бриљирао као ђак и гимназијалац, и сада ради у Градској управи Шапца у одсеку за информатику. Истина, због поштовања епидемиолошких мера, засад више ради од куће, али свој допринос раду локалне самоуправе свакодневно, увелико даје.

Никола се, како каже, за "Новости", упркос болести није предавао. Основну школу је "прегурао", али је вид већ у средњој почео да му слаби, да се, како он вели - тањи, а како је време текло, вид се све више губио. И дан-данас за њега и његове најближе, тужно је подсећање на време када је морао да напусти Факултет информационих технологија.

Свечано Решење добио од министарке Марије Обрадовић, Фото В. Митрић

Да има проблема са видом, видело се приликом уписа у основну школу. Како су то стоички поднели и он и породица, прича је за роман. Нису стали, нису се предали. Енергија из њега држала је породицу, а породица је "држала" њега. Остао је стамен, снажан и постојан у вери да за њега и те како има наде.

- Све време сам имао и имам свесрдну и топлу подршку мојих дивних родитеља Зорице и Славка, и сестре Драгане - прича нам Никола.

- Ишао сам на многа места тражећи лека, ко зна колико пута и у Русију, али помоћи није било.

Од информационих технологија, међутим, није одустајао.

- Сачувао сам ранија и стекао нова знања и сазнања - прича нам Никола.

- Онда се на моје велико задовољство, 2019. године, појављује говорни софтвер, који је и мени, и многим људима, који имају проблем као ја, преокренуо живот. Паметни телефони су донели ренесансу.Остварио сам право на бесплатну лиценцу и на три генерације уређаја.

ИСКРЕНО ЗАХВАЛАН МИНИСТАРСТВУ

ЗАХВАЛАН сам Министарству што је у прошлом сазиву Владе издвојило средства и купило лиценце за андроид уређај, за говорни софтвер намењен слепим и слабовидим, наравно и министарки Марији Обрадовић и Градској управи Шапца, који су ми указали поверење као слабовидом програмеру да појачам њихов ИТ кадар. Желео бих да пошаљем поруку свим слепим и слабовидим који не користе андроид уређаје да, када је то држава већ обезбедила, набаве један паметни телефон са апликацијом за читање текста јер им може бити од велике користи - искрен је Никола Нинковић.

Борба са болешћу је била и остала тешка. Никола и каже да се "много више бори, него што се избори". Али, младић је пун оптимизма, љубави и жеље да учини што више за своју средину и свој град који свим срцем воли. На тешку страну живота, који носи болест, као да се навикао или само тако делује. То је тема која је дубоко у њему, не за јавност.

Никола је радио занимљиве програме за локалну самоуправу, где су препознали његов раскошни таленат, знање и умеће, али и одговорност и савесност у послу, да све буде "као под конац".

- Наравно, нисам могао све да чиним сам, већ ми је помогао колега, јер не могу да делам кад је, на пример, реч о бојама, и нашим радом послодавци су били задовољни - каже Никола.

- Градоначелник др Александар Пајић и његови сарадници показали су заинтересованост за мене. Осетио сам да могу, а да хоћу то је јасно.

Никола, од прошлог понедељка, ради на месту програмера у одсеку за информатику. Он ће модернизовати досадашњи систем рада матичне службе, што ће корисницима омогућити брже добијање потребних података. Решење за посао је, у присуству градоначелника, добио од Марије Обрадовић, министарке државне управе и локалне самоуправе.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)