ДО ПОСЛЕДЊЕГ АВИОНА СУ БРАНИЛИ БЕОГРАД: Премијерно у Србији - изложба Витезови челичног неба, 51. ваздухопловна група (ФОТО)

С. БАБОВИЋ

27. 02. 2021. у 16:41

ДО ПОСЛЕДЊЕГ АВИОНА СУ БРАНИЛИ БЕОГРАД: Премијерно у Србији - изложба Витезови челичног неба, 51. ваздухопловна група (ФОТО)

Фото: С.Бабовић

НЕПРИЈАТЕЉСКА алијанса дејствовала је са 600 бомбардера штука и око 360 ловаца, док се авијација Краљевине Југославије бранила са свега 40 авиона.

И то је био однос снага од 6. до 12.априла 1941.године у одбрани Београда током чувеног Априлског рата, који је кроз херојство припадника 51. ваздухопловне групе представљен на данас отвореној изложби у Народном музеју Крушевац.

- Цео 6. ловачки пук, коме је припадала 51. ваздухопловна група показао је изузетно јунаштво и пожртвованост, јер споменимо само да је укупан однос снага био око 2.200 до 2.400 неријатељских авиона спремних да из базе Марите полете у акцији на Балкану и изнад Грчке, док смо ми објективно имали 406 авиона,али само 315 у борбеном стању - наводи за “Новости” Огњен М.Петровић, аутор публикације и изложбе “Витезови челичног неба - 51. вазухопловна група”, који су део пројекта Уније ратних ветерана и инвалида града Београда и Министарства рада, поводом 80 година од Априлског рата. - Највеће борбе водиле су се 6. и 7. априла. Дошли смо до вредног материјала, користио сам се и литературом која третира ову важну историјску тему како би реконструисали догађаје, а на основу фотографија сам израдио цртеже авиона и ознака које су се односиле на нашу авијацију.

Десеторица пилота страдала су су са наше стране, а међу њима двојица из 51. ваздухопловне групе. Наредник Ђорђе Стојановић, један од асова авијације посведочио је Петровићу 1991. године да је лично оборио четири непријатељска авиона, али да је погођен након што је пратио један авион у правцу Смедерева, који је претходно гађао београдске улице. Крај 51. ваздухопловне групе, али и целог 6. ловачког пука одиграо се 12. априла када је задњих 10 авиона попаљено на земљи.

- Серију излагања почели смо у Крушевцу јер је истог дана, тог 6. априла, када је кренула фашистичка агресија, уз Београд бомбардован и део Крушевца - каже за “Новости” Жељко Козлина, председник Уније ратних ветерана и инвалида града Београда, подвлачећи захвалност Министарству за реализацију пројекта, као и крушевачко музеју који је организовао прву од планираних изложби.-Представљање излобе и књиге завршићемо симболично баш 6. априла, надамо се у кафани “Зора” у Београду, одакле су се наши пилоти упутили у неравноправан бој.

На изложби која у Крушевцу траје до 8. марта се могу погледати фотографије припадника 51. ваздухопловне групе, фотографије Немаца при обиласку остатака изгорелих ловаца, аеродрома, немачке авијације приликом разарања из ваздуха и фотографије престонице у пламену), цртежи авиона, пилотске опреме (капе, еполете, значке,карте) и други прикази, који се односе на организују ваздухопловства уочи Другог светског рата (формација, класификација, типови авиона, стање и задаци, ратни дневник 51.ваздухопловне групе).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)