ОТКРИВЕНО: Ево коју књигу Никола Тесла чита на легендарној фотографији

Д. МАТОВИЋ

24. 02. 2021. у 11:30

ОТКРИВЕНО: Ево коју књигу Никола Тесла чита на легендарној фотографији

Фото приватна архива

ПРОГРАМЕР из Новог Сада Иван Кршев удахнуо је живот црно-белим фотографијама славног проналазача Николе Тесле, "претварајући" их у слике у боји. Неколико месеци провео је у том послу, а када их је објавио на "Фејсбуку", то је изазвало велико интересовање.

Њему је допринело и сазнање до ког је дошао када је реч о Теслиној фотографији испред спиралног калема - да научник на тој слици чита Максвела, а не како се досад веровало Руђера Бошковића.

- Свуда се води да на познатој фотографији Тесла седи испред спиралног калема и чита књигу "Теорија природне филозофије" Руђера Бошковића - прича нам Кршев.

- То што постоји у документацији није се уклапало са оним што сам видео. Нарочито ми је привукло пажњу што се у доњем реду јасно види "ВОЛ. И." и почео сам да истражујем. Само у једном чланку из 1896. спомиње се да Тесла чита Максвелове "Научне радове" (Scientific Papers), што се поклопило са оним што сам видео. Мислим да сa овом рестаурацијом напокон имамо опипљив и јасан доказ о којој књизи се ради. Осим "ВОЛ. И", као ознаке првог тома, јасно се уочавају одређена слова наслова Scientific Papers. Пронашао сам како је изгледало оригинално Максвелово издање из тог периода, и утврдио да се комплетан златотиск на боку књиге апсолутно поклапа са свим хоризонталним линијама различите дебљине.

УМЕТНОСТ Удахнут живот Теслиним црно-белим фотографијама , Фото приватна архива

Кршев је користио све алате које интернет нуди, али је на крају ретуширање фотографија морао да уради ручно. Теслин лик изгледа другачије, стварније, него на другим фотографијама које су некада раније обојене на брзину. Много детаља које је пажљиво обрадио учиниo je да Тесла напокон засија у пуном сјају.

- Од базичне колоризације до рестаурације детаља и финалног ретуширања, за једну фотографију просечно треба око недељу дана - каже Кршев.

- Основ су црно-беле фотографије са изразито мало детаља. Не знам шта је било изазовније, одабрати боје или надоместити детаље који не постоје. Иако на интернету може да се нађе много података о Тесли, више волим да их тражим на папиру. Ослонио сам се на неколико књига, од "Моји изуми" до последњег рада др Бранимира Јовановића "Теслин чудесни свет".

Муње из колорадо спрингса у боји

ТРЕНУТНО обрађујем чувену фотографију из лабораторије у Колорадо Спрингсу - каже Кршев. - Фотографија је веома захтевна због великог броја муња које су свуда око Тесле и биће баш занимљиво приказати то реално, у боји. На срећу, има много Теслиних обожавалаца који су изградили мање или веће трансформаторе, тако да имам реалан приказ како муње изгледају и које боје преовладавају. За остатак лабораторије мораћу као и до сада да пустим машти да одради свој део.

На старим фотографајима најпре бледе детаљи. Ивану је најтеже било да обоји бркове, одреди боју одела и кравате, наслика сјај зеница. Двоумио се и око очију, јер се у литератури не помиње много боја Теслиних очију.

ПОДУХВАТ Иван Кршев, Фото приватна архива

- Користио сам све могуће доступне изворе да бих могао да се определим за детаље - прича Кршев.

- Када је реч о очима, ослонио сам се на Теслину изјаву да су му очи светле, и да су му с временом, како је научио да боље употребљава мозак, очи још више посветлеле. На неким сликама сам из тог разлога свесно отишао у пренаглашавање тог детаља.

Осим "Фотошопа", Кршев је користио мноштво других алата базираних на "дип лрнинг" технологији.

- То су програми који помажу да се надоместите неки детаљи, попут зенице у оку - објашњава нам.

- Сате и сате сам провео на рестаурацији делова коже, набора, сенки, обрва... Знао сам да за неколико длака на брковима потрошим цео дан, само да дораде остану неприметне.

Иван је неколико месеци провео уз десетак Теслиних фотографија:

- Знам сваки детаљ на његовом лицу. Тесла је бркове шишао и чешљао на специфичан начин. О томе сам посебно водио рачуна, јер се на неким сликама налази само црна флека на месту бркова.

Четрдесетседмогодишњи програмер из Новог Сада најавио је и да ће следећи на његовој "листи" бити нобеловац Иво Андрић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)