БОСАНСКИ МЕТЕОРОЛОГ УПОЗОРАВА НА НЕОБИЧНЕ ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ: Стижу и на наше подручје, а ево кад да их очекујемо!

Novosti online

23. 02. 2021. у 18:48

БОСАНСКИ МЕТЕОРОЛОГ УПОЗОРАВА НА НЕОБИЧНЕ ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ: Стижу и на наше подручје, а ево кад да их очекујемо!

Фото: Принтскрин

ПОЧЕТКОМ идуће недеље са предње стране циклона, који ће се премештати преко Пиринејског полуострва према Магребу, ће у израженом јужном и југозападном висинском струјању повлачити велике количине сахарског песка према централној Европи, нарочито на подручје Француске, Немачке, Швајцарске и даље ка Скандинавији.

Због тога ће ова подручја имати прилично замућено небо, често у нијансама наранџасте и црвене боје, прогнозирао је метеоролог Недим Сладић.

- Последично бисмо могли наредних дана поново да читамо текстове и гледамо слике локалних медија како је над Алпима сахарски песак дословце створио призоре пустињског неба услед засићења аеросолом, а снег би опет могао да поприми црвенкасту боју као почетком фебруара 2021. године", истакао је метеоролог.

И на наше подручје ће стићи мање количине сахарског песка који ће се гурати са севера према југу, а из дана у дан све ће више бити приметнији и над небом у региону, посебно од средине недеље.

Ипак, у поређењу са централним деловима Евопе, небо неће бити у тој мери замућено. Такође, треба акцентовати да нас у наредном периоду чека претежно сунчано време са натпросечно високим температурама за ово доба године.

(Ослобођење.ба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)