ХАРМОНИКОМ ПРАШИ ПАНК: Хармоникаш из Ниша Ђорђе Давидовић засвирао и у популарном немачком бенду "Ди тотен хозен"

Ј. ЋОСИН

19. 02. 2021. у 14:17

ВИРТУОЗ Ђорђе Давидовић (26) из Ниша, који од малих ногу звуцима хармонике осваја свет, засвирао је и у чувеном немачком панк бенду "Ди тотен хозен" (Die Toten Hosen) са којим је снимио албум продат у 100.000 примерака!

ХАРМОНИКОМ ПРАШИ ПАНК: Хармоникаш из Ниша Ђорђе Давидовић засвирао и у популарном немачком бенду Ди тотен хозен

Фото Enno Kapitza

Да у конкуренцији светских уметника успешно брани репутацију српске хармонике, Ђорђе је навикао одмалена. Није му страно ни да публику остави без даха свирајући на њој музику писану за друге инструменте, спајајући разне жанрове од народне музике, до џеза, класике или танга. Али да засвира у панк бенду светских размера, то, како сам признаје, ни сам није очекивао.

- Био сам у Румунији пре три године када су ме позвали - прича Ђорђе за "Новости".

- Представили су се и рекли да би волели да учествујем на снимању њиховог новог ЦД-а. У први мах сам помислио да се неко шали, кратко сам им одговорио да ми на мејл пошаљу све што имају и да ћу им се јавити. Тек када сам добио и прочитао њихово писмо, схватио сам да није шала, да су то заиста они, чувени "Ди тотен хозен", што у слободном преводу значи "Ужасно досадно". За албум који су припремали, било им је потребно пет гудача, тромбон, саксофон, труба, клавир, удараљке и хармоника.

ВИРТУОЗ Ђорђе Давидовић, Фото Enno Kapitza

Каже нам млади музичар да је прва проба уследила врло брзо, а затим и три велика концерта која су претходила албуму Alles ohne Strom, након чега је од бенда добио златну плакету која је својеврсно признање за 100.000 продатих примерака албума.

- После тог албума имали смо још девет заједничких радио-концерта као најаву за велику турнеју која је требало да се одржи у 2020. години, али је одложена због короне - прича нам.

- То је велико искуство за мене и задовољство радити са тако великим бендом. Сви из бенда су веома љубазни, фини, скромни и надам се даљој сарадњи.

Моцарт и породичне обавезе

ОСИМ студија и породичних обавеза које имам Бечу, јер сам недавно добио ћеркицу, али и посла у зубарској ординацији где тренутно радим да бих плаћао студије и трошкове живота, припремам нови албум. Биће соло, а планирам да Моцартова дела за клавир одсвирам на хармоници, али да то не буде транскрипција, већ да ноте за клавир без било каквих адаптација одсвирам на свом инструменту - најављује Ђорђе.

Фото Приватна архива

Љубав према хармоници Ђорђе гаји од најмлађих дана, а пренео му ју је отац Војкан, професор Електронског факултета у Нишу, иначе родом из Сврљига, где је Ђорђе често боравио. Са три године родитељима је тражио да му праве хармонику од папира, а већ са пет, отац га је научио неколико песмица на хармоници. Тада је добио и прву хармонику. Са седам година уписао је основну музичку школу и озбиљно се посветио хармоници, а позив "Тотена" да засвира за њихов бенд резултат је његовог талента и сценске доминације широм света.

Титула првака у јуниорској категорији на Светском купу хармоникаша у Сполету у Италији припала је управо њему, када је са само 17 година на "дугметари" изводио дела Баха, Брамса, Војтенка, Семјонова и Скарлатија. Већ наредне, 2013, Град Ниш га је наградио највећем признањем - "Светосавском наградом", као најуспешнијег младог уметника, што је био довољан подстрек да се после завршене основне и средње музичке школе отисне у Беч на студије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)