ИКОНА ТРАМПУ НА ДАР: Сликар наивне уметности Зоран Анђелковић Кец, из Мрзенице код Сталаћа, дошао на оригиналну идеју

Софија Бабовић

14. 02. 2021. у 13:30

СВЕТСКИ признат сликар наивне уметности Зоран Анђелковић Кец (58) из Мрзенице, код Сталаћа, осликао је икону посвећену председнику САД Доналду Трампу и послао је у далеку Америку још маја прошле године.

ИКОНА ТРАМПУ НА ДАР: Сликар наивне уметности Зоран Анђелковић Кец, из Мрзенице код Сталаћа, дошао на оригиналну идеју

Зоран Анђелковић / Фото С.Бабовић

Од Крушевца до Београда, преко Атлантика до Вашингтона, пропутовала је икона осликана уљем на платну која симболично приказује Трампа у друштву великог проналазача Николе Тесле из млађих и старијих дана.

Све њих, на слици чува Свети Георгије. И сви они још увек чекају да буду "испоручени" на адресу некадашњег магната, а од јесени 2020. године и бившег председника САД.

- ИКОНУ сам израдио још крајем 2019, а идеја да заврши у Белој кући потекла је од Фондације "Никола Тесла" - прича, за "Новости", сликар Зоран Анђелковић. - Лично сам навијао за Трампа на изборима, а мислим да су у њега веровали и наши Срби у Америци. Дело је оцарињено и кренуло је на путешествије почетком маја 2020. Стигло је до америчке поште, да би га онда људи из Фондације тражили пар месеци. Једноставно га није било, као да је негде затурено.

Тек негде на јесен, икону је успео да преузме Никола Лончар, председник Фондације, али је Трамп опет остао кратких рукава. У међувремену, одлучено је да му се симболично ова слика под називом "Теслин народ" уручи после избора. Као што је познато, нови амерички председник постао је Џозеф Бајден, али од поклона се није одустало. Према последњим информацијама из Америке, чека се повољан тренутак за коначну "испоруку".

Икона за Трампа која је послата у САД / Фото Приватна архива

- Слика има и посвету, угравирану поруку да та икона треба да чува у борби против зла, а амерички и српски народ су симболично представљени као пријатељи - каже нам Анђелковић. - На слици је и троглава аждаја против које се боре.

ПОПУЛАРНИ уметник, који деценијама ствара у селу Мрзеница, труди се да, попут државе, води неутралну политику. Испоштује свакога ко Србији жели добро. Тако је пут Русије пре неколико година кренула слика Владимира Путина са Србима и према његовим информацијама, та је и стигла до руског председника.

Ипак, Анђелковићеви мотиви су пре свега потекли из народа. Ствара личности и призоре из националне историје и локалне традиције. Слике српског сељака из њива и винограда, наших обичаја, брање лековитог биља на Мојсињским планинама, уљана сведочанства старина из околине Куршевца, Ћићевца, Варварина, од војводе Пријезде, преко кнеза Лазара до Свегог Саве, приказивани су на међународним изложбама наивне уметности у Пољској, Чешкој, Русији, Француској, а приватни колекционари их радо откупљују.

У АТЕЉЕУ ЧУВА И РАРИТЕТЕ

АТЕЉЕ Зорана Анђелковића у Мрзеници смештен је у каменом објекту из 1850. године, на око 200 метара надморске висине Свете српске Мојсињске горе, где је осмислио и мали музеј под именом "Србица". У његовој колекцији, коју редовно обилазе посетиоци знани и незнани, на стотине је раритета од каменог доба до Другог светског рата, старе крштенице и документи, фотографије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)