РУШИО ЈЕ ЗОЧИШТЕ, САД У ЊЕМУ ТРАЖИ ИСЦЕЉЕЊЕ ЗА СИНА: Директор "Филмских новости" о снимању целокупног српског наслеђа на КиМ

Б. СУБАШИЋ

11. 02. 2021. у 10:00

РУШИО ЈЕ ЗОЧИШТЕ, САД У ЊЕМУ ТРАЖИ ИСЦЕЉЕЊЕ ЗА СИНА: Директор Филмских новости о снимању целокупног српског наслеђа на КиМ

Фото Д. Дозет

ПРВИ пут у историји Србија добија свеобухватну визуелну причу о својој баштини на Косову и Метохији захваљујући "Филмским новостима".

Досад је снимљено 189 локација, од највећих манастира, владарских задужбина Немањића, до заборављених црквишта, данас гомила камена у које су варварским разарањем претворени средњовековни српски храмови.

Подухват "Филмских новости" велика је битка за истину о Србима, јер су косовски Албанци, уз огромну финансијску и медијску подршку њима наклоњених земаља почели да снимају и филмове у којима српску баштину присвајају као своју.

Да је реч о наставку рата против Срба медијским оружјем, говори податак да је буџет албанских кривoворитеља историје два и по пута већи од оног које имају "Филмске новости".

СВЕТИЊА Пећка патријаршија, Фото З. Јовановић

Фото Танјуг

Наши аутори су уверени у успех у одбрани истине јер су већ извели "немогућу мисију" и снимили споменике српске баштине на КиМ, на местима где то није могло бити безбедно учињено ни у време СФРЈ.

- Рекао бих да је то право божје чудо, јер се у серијалу види снага живе српске цркве у најтежим временима у српској Светој земљи, српском Јерусалиму - каже Владимир Томчић, директор "Филмских новости".

- Жива црква нису само прелепи храмови, фреске и иконе, већ сав српски народ, свештенство и монаштво на КиМ којима баштина предака даје снагу да опстану. То је и прича о Албанцима. У Зочишту сам упознао албанску породицу која доводи болесно дете под мошти светог Козме и Дамјана и моли за исцељење. Његов отац ми је плачући испричао да је он рушио и палио ову светињу. Сада жели да се искупи за тај грех, јер сматра да му је због њега болест напала дете.

То није једина таква прича, кажу у "Филмским новостима". У Високим Дечанима сваког четвртка увече дешава се мало чудо.

- На вечерњој литургији се отвара кивот са моштима светог краља Стефана Дечанског, а војници из италијанског и словеначког контингента улазе гологлави, без оружја, и стају уз зидове под фреске светих ратника јер се осећају као садашњи земаљски заштитници српске светиње - прича Томчић.

ЈЕДИНСТВЕНО Богородица у манастиру Соколица, Фото Б. Субашић

- Један од њих, Италијан, занесено пева са српским монасима иако не зна српски, али осећа светост догађаја и места. Сви се крсте, на свој начин, јер су сви уједињени у Христу и целивају мошти српског светог краља, а затим иду код монаха на вечеру. У Соколици се Албанке и више од Српкиња моле за пород под прелепом фигуром Богородице Соколичке. Као што Албанци клањају пред иконама и кивотима, јер осећају да су то света места и кају се због скрнављења које су неки њихови сународници чинили.

Наравно има и оних који и даље руше српске надгробне споменике и због којих на нека места нисмо могли да одемо.

Преведено на шест језика

У велики пројекат "Филмских новости" укључени су и Завод за заштиту споменика културе Србије, РТС и Министарство спољних послова.

- Наш амбасадор у Москви је већ самостално проследио неколико епизода највећој руској црквеној телевизији која се гледа од Владивостока до Кијева, а њени представници су тражили да им преведемо све епизоде у што краћем року - каже Томчић.

- Серијал ће бити преведен на енглески, немачки, кинески, француски, шпански и албански, а наше амбасаде ће га дистрибуирати свим важним институцијама на тим говорним подручјима. Стручњаци РТС ће одлучити када ће почети емитовање прве сезоне серијала код нас, а очекујемо да ће то бити почетком пролећа.

Када су "Филмске новости" пре око три године добиле подршку и средства од Министарства културе и благослов Српске православне цркве за историјски подухват Томић се сам упутио на КиМ као "универзални војник": аутор и директор пројекта, директоров возач, сниматељ и организатор.

Владимир Томчић, Фото Б. Субашић

Одлазио је и у водеће српске научне куће и на места на КиМ где Срби нису добродошли окупљајући екипу коју сад чине 72 врхунска стручњака, од историчара, преко режисера, сценариста, локалних сниматеља и монтажера, до наратора. Међу њима је најистакнутији историчар уметности и сценариста Ђорђе Кадијевић, аутор култне серије "Вук Караџић".

- На места где нам је саветовано да не прилазимо због опасности долазили су, снимали и материјал монтирали људи са српских телевизија у енклавама и то су урадили савршено - каже Томчић.

- Утврдили смо да су многи локалитети сада први пут уопште визуелно забележени, јер нема чак ни цртежа њихових темеља. Могуће је да је та документација "склоњена", као што су у време СФРЈ налази из косметских манастира одношени у Скопље, уместо у Београд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ivan

11.02.2021. 19:50

Hvala Bogu da ste se dozvoli pameti i da ste ujedinjeni jednom oko nečega krenuli istrajno u borbu protiv laži! Tako se radi to kad neko hoće i tako se brani Kosovo, crkva, svetinja i narod! Ali ovo mora da bude vrhunski uradjeno jer kada želite nešto da delite preko ambasada i prevedeno na sve jezike to mora da pogadja u centar. Ambasade i ambasadori su ključ, šiptari nemaju ambasade i to je naša prednost. Neka svaki ambasador vidi i neka svaki ambasador zna istinu o Srbiji i srpskom narodu, njihovoj veri, crkvi i Kosovu. I svaka zemlja - država bi to trebalo da pušta na svojim nacionalni televizijama. I History i National Geography bi to trebalo da pušta na svojim kanalima.