ПОСЛЕДЊИ ИСПРАЋАЈ ХЕРОЈА: Сахрањени посмртни остаци јунака са Кошара Зорана Веселића (ФОТО)

С. КОСТИЋ

05. 02. 2021. у 17:51

ПОСМРТНИ остаци војника и хероја са Кошара, Зорана Веселића (27) из Сремске Митровице, положени су данас у породичну гробницу на Старом гробљу у Лаћарку, код Сремске Митровице.

ПОСЛЕДЊИ ИСПРАЋАЈ ХЕРОЈА: Сахрањени посмртни остаци јунака са Кошара Зорана Веселића (ФОТО)

Фото: МО Србије

Уз војне почасти, 22 године после погибије, Зоран је испраћен на вечни починак, а сахрани су присуствовали Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије, родбина, пријатељи, школски другови, борци са Кошара...

Сандук са посмртним остацима хероја са Кошара, на улазу у гробље дочекао је Стеван Петровић, Зоранов ујак, са којим је Зоран и живео после очеве смрти.

- Хвала свима који су били ангажовани да Зоран пронађе свој мир и спокој - уплакан, тихо, изустио је ове речи ујак, у тренутку када је од војника преузео заставу Србије са сандука.

Пуковник Љубинко Ђурковић, командант са Кошара, казао је да је Зоран био први међу једнакима, да његова погибија говори колико је био вредан и спреман да се жртвује за отаџбину оног дана када је кренуо из свог родног места, пут Косова и Метохије.

- Тог 19. маја 1999. године, повео је групу у контранапад, да би заштитио своје другове који су били на линији фронта и у том нападу био је смртно покошен са двојицом његових другова - подсетио је Ђурковић.

После опела које је служило свештенство Српске православне цркве, дирљивим речима од Зорана се опростио и један од четворице свештеника Бранислав Дивљак.

- Ова равница и питома сремска земља, отворила се да прими посмртне остатке покојног Зорана, који је стао на браник отаџбине и дао живот свој за мене, моју браћу свештенике, све нас овде сабране али и за своју земљу Србију. Он је стао раме уз раме са великим косовским јунацима и свим оним јунацима страдалим за часни крст и слободу. Верујем и надам се да га је Свети кнез Лазар примио и прихватио као свог верног слугу и витеза јунака - рекао је свештеник Дивљак.

Зорану који је рођен 1972. године, пре две године умрла је мајка Ангелина, која није дочекала да бар сину оде на гроб. Његово тело положено је у гробницу поред њеног.

- Само она зна са којом тугом је живела све те године, свих тих 20 година колико је надживела њеног сина - рекао је, за "Новости", Зоранов ујак Стеван Петровић.

Посмртни остаци Зорана Веселића пронађени су прошле године, а у новембру су и идентификовани. Примопредаја његовог тела, била је прва у Приштини од септембра 2019. године, када су преузети посмртни остаци седам војника који су мучки убијени у бункеру у Ђаковици.

ТРАГА СЕ ЗА ТЕЛИМА ЈОШ 24 ВОЈНИКА

УКУПНО 1.642 лица воде се као нестала на Косову и Метохији. Међу њима су још 24 војника, од којих је шест погинуло на Кошарама. Чинимо све и преко међународних организација да се отворе архиве, да тзв. Ослободилачка војска Косова и они који су је подржавали, проговоре о томе шта се дешавало и где су сахрањени посмртни остаци оних које су зверски убили. Нећемо одустати, јер хоћемо да се њихова тела врате породицама да би их достојанствено сахранили - рекао је у петак после сахране, генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић, председник Владине Комисије за нестала лица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)