УШЛИ КРОЗ ПРОЗОР, НЕСТАЛИ БЕЗ ТРАГА: "Новости" у Радовањском Лугу - шта је све однето од експоната из Музеја вожда Карађорђа

Ј. ИЛИЋ

02. 02. 2021. у 11:00

УШЛИ КРОЗ ПРОЗОР, НЕСТАЛИ БЕЗ ТРАГА: Новости у Радовањском Лугу - шта је све однето од експоната из Музеја вожда Карађорђа

Фото Ј. Илић

ПОЛИЦИЈА интензивно трага за крадљивцима који су похарали Музеј Вожда Карађорђа у Радовањском лугу код Велике Плане и однели, поред осталог, jеванђеље непроцењиве вредности старо скоро 100 година.

Лопови нису оставили скоро никакве трагове, а упућени у истрагу сумњају да је реч о професионалцима који су тачно знали шта траже. Према незваничним сазнањима "Новости", у току су претреси одређених локација, што упућује на сумњу да полиција има неки опипљив траг.

У спомен-комплексу Радовањски луг репортери "Новости" јуче нису затекли никога. Музеј је био закључан, као и црква, а готово да није било знакова да се овде догодила пљачка, како се верује, у периоду између 27. и 30. јануара.

Није било полиције која би обезбеђивала Музеј и цркву који се, иначе, налазе, на тешко приступачном терену, практично у шуми, на такозваном потезу Јаруга, око десетак километара од Велике Плане и неколико километара од села Радовање.

Током зиме овде нема никога, осим црквењака који повремено обилази комплекс, тако да је засада тешко рећи када се крађа догодила.

УВИЂАЈ  Полиција још испитује шта је све однето, уз Јеванђељље из 1930., Фото Ј. Илић

Полиција је током викенда обавила увиђај, али још увек нема вести о могућим починиоцима.

Фото Н. Стојановић

- Оно што чуди јесте чињеница да упркос снегу и расквашеној земљи после кише није пронађен практично ниједан ваљан траг. Трудимо се да пронађемо отиске - каже извор "Новости" из истраге.

Лопов или више њих ушли су у Музеј кроз малени прозор обебеђен решеткама. Решетке су одвијене, стакло разбијено. Није немогуће да је за овај подухват било потребно ангажовање више од једне особе, кажу у истрази.

Како сазнајемо, полиција је детаљно обишла терен, шуму, и разговарала са мештанима села Радовање, али нико није могао да понуди информације које би користиле у истрази. Музеј се налази на таквом месту да ни аларм нико није чуо.

- У музеју има сензора, а аларм је повезан с полицијом, али да ли се огласио, или су га онеспособили лопови, не знам - каже Драгутин Пашић, председник МЗ Радовање, који је био присутан на увиђају.

МЕСТО СТРАДАЊА ВОЖДА

СПОМЕН-комплекс Радовањски луг обухвата првобитно гробно место вожда Ђорђа Петровића Карађорђа, Цркву Светог архангела Гаврила, познату под именом Захвалница. Музеј вожда Карађорђа отворен је 2014. године. Један део музеја посвећен је и стогодишњици од избијања Првог светског рата, те се могу видети војничке униформе и оружје из тог времена. Поставка су велики топ из времена Првог српског устанка, колекција кубура, разни документи као и Карађорђев портрет у природној величини, димензија 210 са 110 центиметара, рад српског сликара Паје Јовановића.

ПРОВАЛА Место упада, Фото Ј. Илић

У Основном јавном тужилаштву у Великој Плани потврђују да нема нових информација о крађи.

- Полиција трага за починиоцима, и обавештени смо да су у току претреси на неким локацијама. Других детаља нема засада - каже портпаролка овог тужилаштва Невена Арсић.

Фото Ј. Илић

Подсетимо, из музеја су украдене две старе круне за венчавање, које су музејски експонати, две кубуре, од којих је једна у приватном власништву, као и једна пушка "кремењача" и књига Јеванђеља која је, заправо, највреднија.

- Тражили су да проценимо вредност јеванђеља што је заиста готово немогуће - каже свештеник јереј Никола Стојанац.

- То јеванђеље из 1930. године се ретко користи и отвара, осим у изузетним ситауацијама. Овде сам три године, али нисам се усудио да га отворим. Видео сам само прву страну, где је руком патријарха исписана порука.

МИНИСТАРКА ТРАЖИ КОНТРОЛУ

ПОСЛЕ пљачке Музеја вожда Карађорђа у Радовањском лугу код Велике Плане и сличних случајева у протеклих неколико година, министарка културе и информисања Маја Гојковић одлучила је да предузме додатне кораке како би се ризик од таквих догађаја свео на минимум.

Од свих установа културе затражено је да у року од 15 дана обавесте Министарство о стању физичко-техничког обезбеђења објеката, као и о евентуалним предлозима за побољшање стања по овом питању.

Министарство културе и информисања сматра да је очување покретне културне баштине која се налази у нашим институцијама од великог значаја и да је неопходно предузети све кораке како би се стање на том пољу унапредило.

Да ли је јеванђеље украдено плански јер га је неко "наручио" и већ има потенцијалне купце на црном тржишту, тешко је рећи. Свакако, пљачку није извршио неук лопов који се случајно задесио у комплексу, слажу се сви.

Има и сумњи да је на мети лопова можда била изузетно вредна слика Паје Јовановића - портрет вожда Карађорђа, али она није у Музеју већ годину дана, већ се налази на рестаурацији у Републичком заводу за заштиту споменика културе.

ПОДРШКА ПРИНЦА ФИЛИПА

ЈЕРЕЈ Никола Стојанац каже да се нада да ће реликвија бити нађена, као и остали предмети. Такође, наводи и да је добио поруку подршке од принца Филипа Карађорђевића, који саосећа са губитком свете књиге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)