ЊЕГОВЕ БОЈЕ И ДАЉЕ ЖИВЕ: Са њима је сликао чувени Паја Јовановић, направљене су 1862, чувају се у музеју и - могле би да се користе (ФОТО)

Ј. Ј. БАЉАК

23. 01. 2021. у 20:13

У ГРАДСКОМ музеју у Вршцу чувају се оригиналне боје, које је користио познати вршачки сликар Паја Јовановић (1859-1957).

ЊЕГОВЕ БОЈЕ И ДАЉЕ ЖИВЕ: Са њима је сликао чувени Паја Јовановић, направљене су 1862, чувају се у музеју и - могле би да се користе (ФОТО)

Фото: Ј. Ј. Баљак

Оно што је веома занимљиво је чињеница да оне данас могу да се користе за сликање, иако су старе више од 150 година.

Део су сталне Пајине поставке у згради Конкордија, а музеју их је 2009. поклонила његова братаница Марија Ђорђевић из Београда, поводом обележавања 150 година од рођења славног сликара.

-Реч је о бојама из палете некада чувених произвођача сликарског материјала из Холандије и Немачке, код којих се Паја снабдевао – каже историчарка уметности Драгана Куручев, кустос вршачког музеја.

На једној туби јасно се види да је произведена давне 1862. године у Дизелдорфу и да има неограничен рок трајања.

-Заиста, поједине тубе су и даље мекане на додир, што значи да се њима и сада може сликати, док су неке стврднуте, само зато што нису биле добро затворене, па је њихова маса постала неупотребљива – појашњава Куручев.

Реткост је, каже, видети тако нешто, због чега посетиоце музеја управо тај драгоцени експонат највише интригира.

Фото: Фото. Ј. Ј. Баљак

 

Боје се чувају у стакленој витрини, у оригиналној дрвеној кутији заједно са Пајиним четкицама и кесицом златног праха.

Пајина поставка у Вршцу је, иначе, пре три године премештена у зграду Конкордије из музејске зграде Апотека на степеницама, где је била шест деценија. Садржи десет слика и пет цртежа, међу којима су портрет краља Александра Карађорђевића у природној величини и чувени „Вршачки триптихон“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)