КАД КУЦА ЗА СВУ ДЕЦУ ИСТО: "Чарапанско срце" пример инклузије на добровољној бази

С. БАБОВИЋ

24. 01. 2021. у 07:20

БРОЈНА су удружења и организације које брину о најмлађима, али у Крушевцу само једно од првог дана рада непосредно спаја здраву децу и децу са сметњама у развоју.

КАД КУЦА ЗА СВУ ДЕЦУ ИСТО: Чарапанско срце пример инклузије на добровољној бази

Фото С.Бабовић

Удружење "Чарапанско срце" окупља породице чији најмлађи чланови учествују равноправно у свим активностима. За мање од две године, удружење је успело да удружи на десетине родитеља, који су решили да своју децу од малих ногу науче да буду хумани и да прихвате различитост и родитеље деце са аутизмом, дистрофијом, парализом и другим тешким стањима.

- Принцип инклузије баштинимо од оснивања, јер верујемо да је то темељ развијеног друштва - каже Сара Поповић, студенткиња медицине, председница Удружења "Чарапанско срце".

- Почели смо од апсолутне нуле, без простора, средстава, само уз добру вољу. За кратко време смо успели да стекнемо поверење великог броја родитеља, сарадника. Круг племенитости се непрестано шири.

Фото Удружење

САРА сведочи да је рад у "Чарапанском срцу" променио њен живот. Добила је шансу да повеже две велике љубави: медицину и рад са децом, јер јој је жеља да специјилизира педијатрију.

Још важније, истиче, шансу су добиле многе породице.

Друже се кроз разноврсне радионице: креативне, сликарске, музичке, стреличарске, извиђачке, чак и пекарске.

- Трудимо се да припремимо тематске радионице на локацијама инспиративним за мануелни рад - прича Сара.

- Са децом раде ментори. Ту су и наши саветници из различитих области друштва и науке, који свакако помажу члановима и кроз саветовање мимо радионица.

Посебну пажњу посвећујемо друштвеним мрежама. У време епидемије, управо су нас захваљујући том дигиталном идентитету препознали многи и прикључују нам се.

ПАКЕТИЋИ САКУПЉЕНИ ОНЛАЈН

ОВОГ Божића, Удружење "Чарапанско срце" успело је да организује сјајну хуманитарну акцију сакупљања средстава за пакетиће и то онлајн. Зацртана сума од 100.000 динара, премашена је за 20.000. Тако је купљено 50 пакетића за децу и младе, а сви поклони, осим слаткиша, били су "персонализовани". Свако је добио по жељи и афинитетима - слагалицу, квизове, козметичке сетове. Пакете су доставили уз подршку крушевачког маркета на кућне адресе. Волонтери се надају да ће за Ускрс поново бити на истом задатку, али уживо.

Фото С.Бабовић

ПОРОДИЦА Живковић је у "Чарапанском срцу" од првог дана. Мирјана је мама чак петоро деце, од две до 13 година. Ниједно од њих нема здравствених проблема, али су у удружењу како би помагали.

- Први пут смо отишли на радионицу израде новогодишњих честитки и од тада смо редовно у удружењу, сва моја деца су ту и друже се са децом која имају одређених потешкоћа - сведочи Крушевљанка Мирјана Живковић. - Родитељи деце са посебним потребама су неретко резервисанији, али све те баријере нестају када смо заједно. То се посебно видело на путовањима.

Михајло Павловић је ђак четвртог разреда Основне школе "Драгомир Марковић", са дијагнозом аутизма. Његова мама, Весна, неуморна је у борби да обезбеди што боље школовање и напредак свог сина, али се једнако бори и за другу децу. "Чарапанском срцу" је помогла и при изради пројекта који се односио на инклузивне екскурзије.

- Родитељи деце са посебним потребама неретко ћуте о својим потребама, не говоре о томе кроз шта све пролазе, а у Удружењу управо имају прилику да размењују та искуства - каже Весна, која је активна и у удружењу "Аутизам".

- Деца са аутизмом се до пре 20 година нису ни школовала, огроман напредак је што су уопште укључени у школовање, социјалну, здравствену заштиту. Још је то на ниском нивоу, али има помака из дана у дан. Михајло се увек радује и учествује у активностима. Аутизам не бира, са њим немате планова, не постоје два иста случаја, не знате шта вас чека сутра. Зато наша борба траје сваког дана, почиње из почетка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)