ЖИВОТ ЈЕЗИВИЈИ ОД ФИЛМА: Ђорђе Јоксимовић из Крагујевца не одустаје од намере да своје три ћерке, из хранитељске породице врати кући

М. МАРКОВИЋ - М. ЛУКОВИЋ

23. 01. 2021. у 12:00

ЖИВОТ ЈЕЗИВИЈИ ОД ФИЛМА: Ђорђе Јоксимовић из Крагујевца не одустаје од намере да своје три ћерке, из хранитељске породице врати кући

Фото И. Маринковић

АГОНИЈА Ђорђа Јоксимовића из Крагујевца, који се пет година безуспешно бори да своје три ћерке, из хранитељске породице врати кући, и даље потреса јавност Србије. Невешт пред камерама бројних телевизија, уместо речи, потекну му сузе и пресеку све неиспричано. Недоречено.

Надлежни се не изјашњавају, па се драма очајног оца и његове деце, тако, умножавала у медијима. Нада да ће проблем бити решен и, како год, стављена тачка на узнемирујућу филмску и животну причу, улива захтев заштитника грађана да се преиспита поступак крагујевачког Центра за социјални рад, по чијем налогу је овај ојађени човек лишен родитељске бриге и старања. Ургентно је, како "Новости" незванично сазнају, реаговало и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања: затражило је комплетну документацију од Центра и проследило кабинету заштитника грађана Зорана Пашалића.

- Примио ме је господин Пашалић, није ми обећао да ће ми деца бити враћена, као што су ми неки годинама обећавали, али ме уверио да ће све испитати. И, ја му верујем - каже нам Ђорђе Јоксимовић. - Многи мени сада приговарају зашто проблем нисам решавао у Крагујевцу, па је све морало да оде до Београда. У овом питању је и одговор претходног директора Центра, који ми није опростио зашто сам своју муку изнео у јавност. То је дубока прича, а ја се ни сада нисам новинарима јавио први. Потражили су ме после емитовања филма "Отац", снимљеног по ономе што сам преживео. Тих пет година мога живота, могу свакоме да поручим, језивије су од филма. То је кад све видиш данас, непреспаваш ноћ, а ујутро немаш коме да испричаш. И, венеш. Само венеш. Онда се тргнеш: не смеш, чекају те деца да их вратиш кући.

Прича нам Ђорђе да су он и његове три девојчице (најмлађа је већ први разред, средња трећи, најстарија четврти) заједно обележили крсну славу Светог Јована. У новој кући коју је подигао уз помоћ добрих људи и опремио радећи у надници.

Фото И. Маринковић

- Кад је дошло време да их вратим у хранитељску породицу у Тополу, нису хтеле да пођу - говори нам. - Тешко је било мени, и ја сам то у себи сакрио. А како је било њима? Ничим не желим да нарушим оно што је наложио Центар, о ком ниједну похвалну реч немам да кажем док није дошао, овај, нови директор Јовановић.

Суочавамо Ђорђа са изненадним моментима који, опет, незванично цуре у јавност, да није лишен заједничког живота са децом због сиромаштва, већ "неких других околности", због којих му деца нису враћена.

- Ако је тако, зашто ми то одмах нису рекли? Зашто су од мене тражили да имам кућу на своје име, у њој собу за децу. Бојлер. Фрижидер. Телевизор... Зашто је долазила комисија и све то прегледала? Последње што су од мене тражили је да потврдим стално запослење и обновим захтев за повраћај деце. Потврду сам из фирме однео. А захтев, колико сам пребројао, за ових пет година приложио сам више од сто пута.

РАДНИК ЗА ПРИМЕР

ЂОРЂЕ Јоксимовић је радник какав се само пожелети може и зато сам му поверио стални посао - каже, за "Новости", Слободан Кричко, власник фирме "Јадран плус" у Крагујевцу. - Његово искуство са претходног посла је за свако поштовање, као и његова борба за децу.

Фото И. Маринковић

ОТАЦ ЈЕ НА ВЕЛИКОЈ МУЦИ

ВИЂАМО Ђорђа, попричамо с њим, на великој је муци - говоре нам комшије Јоксимовића. - Дошао је, недавно, у оближњи ресторан. Довео девојчице на ручак. Били су срећни. Сутрадан су поново дошли. Ђорђе је, да би децу довео из Тополе до Крагујевца и вратио их, за ова два дана морао да потроши најмање четири хиљаде динара. Питамо се, зашто га толико исцрпљују?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

Biljana

23.01.2021. 15:22

@Vera - Ne znam koji bi to razlog mogao biti da ovom coveku ne daju decu. Samo znam puno roditelja koji imaju vise kuca, frizidera i svega drugog osim ljubavi i paznje prema deci.. ali oni su "nedodirljivi".

llk

23.01.2021. 13:52

Zasto Novosti ne provere sa Tuzilastvom da li postoji predmet u vezi sa aktivnostima Centra i hrajiteljskih porodica gde po kljuci isti ljudi cuvaju i po 5 dece a nemaju takve uslove (velicina kuce, broj soba, kupatila i sl) gde od svih gradjana Srbije dobijaju mesecno i po 500.000 ali onda 60% vracaju direktoru Centra

Bobana

23.01.2021. 14:02

Zakon poštuje očeve koji odbacuju djecu i neće alimentaciju da plaćaju! Njihobo je sve prihvaćeno, svaka laž, svaki lažni dokument! To znam iz iskustva sa mojim ocem. Duboko poštovanje prema Joksimoviću!

Goran

23.01.2021. 14:21

Ovo je velika sramota za državu. Mi svi ovu situaciju proživljavamo zajedno sao me potseća na slučaj Jutka kada lokalni moćni iskazuju svoju snagu protiv države, pljuju joj u lice. Ako si član partije možeš da se igraš emocijama ljudi. Da sam ja na njegovom mestu veoma drugačije bih postupio. Sram vas bilo, ogorčeni smo.

Zoki

23.01.2021. 15:15

Korumpirani CSR Solidarnost. Na svojoj kozi sam osetio njihovu "strucnost" i to kao mesnonenadleznog Centra posto ja zivim na teritoriji Vrnjacke Banje. Godinama se borim protiv odluke donesene protivuzakonito,ali nasi Sudovi i Centri su ravni uzasu. To je slika i prilika kako se daju nasa deca i kako se sve cini da se uniste deca i porodica u Srbiji. Malo se ustalasaju kada se podigne medijska prasina,a do tada Centri i Sudovi u Srbiji rade sta im je volja.

Mima

23.01.2021. 16:32

Muke ovog coveka sa Centrom za socijalni rad,su njihov nacin rada.Licna korist je iznad,prava ove dece da normalno zive.O korumpiranosti Centara i neovlasceno velikim pravima koja su im data,DRZAVA SRBIJA mora da raspravlja u SKUPSTINI i da preduzme odredjene mere da se to ispravi.A vi novinari svaki dan o tome da pisete dok ne dodje do onih usiju ,do kojih treba da dodje.

Nina

23.01.2021. 16:42

Umesto da država pomogne roditeljima ona plaća hraniteljima koju čuvaju tudju decu iz materijalnih razloga.ajde kad ih roditelji neće,ali zašto kad se otac bori da ih vrati?mislim da postoji sprega izmedju centra za soc.rad i hranitelja.

dragiša

23.01.2021. 17:36

Bravo za Novosti.Nastavite da pišete o ovom nesrećniku(samo vaše novine se time bave), skinite u ime humanosti,ljudskosti, borbe za svoju decu sve ove priče o silovanjima i "silovanjima" , budite kao i uvek okrenuti običnom čoveku. A ovaj Kragujevčanin to zaslužuje,kao što treba da odgovaraju nadležni u centru za socijalni rad.Manite se najnižeg tabloidnog novinarstva koje je proisutno(kods vas mnogo manje) u nekim "novinama" o glumicama,neka njihovi roditelji - majke pre svega - se zapitaju koliko su poznavali svoje kćerke i koliko su one verovale u svoje roditelje. Hvala na prostoru, još jednom bravo za Novosti, narodne novine.

Dušan

24.01.2021. 09:57

Svakodnevno viđamo decu koja prose po gradu, na rakrsnicama, po mrazu peru šoferšajbne, polugola, više bosonoga nego obuvena, kraj njih prolazi policija, inspekcije i nikom ništa, niko ne proverava čija su, otkud tu, šta rade roditelji za to vreme, imaju li sve što im treba, bojler, igračke, odeću i obuću... Umesto što se deca lišavaju biološke porodice, zašto ono što dobija hraniteljske ne dobija prava porodica!Siromaštvo ne sme biti izgovor za oduzimanje dece roditeljima, zato što stvara prostor za manipulacije svih vrsta!