ПО ЧАСНИ КРСТ У ЛЕДЕНУ ВОДУ: Традиционално богојављанско пливање ипак одржано у градовима Србије, РС и Црне Горе

Е. В. Н.

19. 01. 2021. у 22:10

ТРАДИЦИОНАЛНО богојављенско пливање за часни крст није изостало ни ове године.

ПО ЧАСНИ КРСТ У ЛЕДЕНУ ВОДУ: Традиционално богојављанско пливање ипак одржано у градовима Србије, РС и Црне Горе

Фото Б. Милошевић

Иако због епидемиолошке ситуације, није организовано у многобројним градовима, пливало се, ипак, у неким градовима Србије, Републике Српске и Црне Горе: Београду, Земуну, на Златибору и Власинском језеру, у Прибоју, Сивцу, Врхпољу код Љубовије, Владичином Хану, Клеку, Врању, Требињу, Зворнику, Брчком, Подгорици, Херцег Новом, Беранама...

А, први пут је организовано и на језеру Сњежица под Мајевицом у Републици Српској. Одважних пливача било је од десетак до стотинак, али због поштовања епидемиолошких мера није било масовних окупљања, изостали су и културно-уметнички програми, а настојало се и да се број такмичара ограничи.

ТРАДИЦИЈА Министар Вулин на Ади Циганлији, ФОТО: Ata images

На Ади Циганлији у Београду до часног крста је пливало 12 учесника, по шесторо припадника Жандармерије и Свибора - српског витешког борења, али догађај није био такмичарског карактера. Пливању је присуствовао и министар унутрашњих послова Александар Вулин. Он је поручио да је пливање за Часни крст доказ узорног живота који су пливачи водили читаве године.

- Српски народ када је јединствен и сложан никад није изгубио ниједну битку и није дозволио да се његово име памти по злу - истакао је Вулин.

- Када поштујемо своју веру и традицију, моћнији смо и од оних који су богатији и бројнији од нас.

ФОТО: Ata images

И у Земуну је 24. пут организовано пливање за часни крст, а симболично су учествовали тројица младића и три девојке. Најбржа је била Ања Вукајловић из Панчева, студент Криминалистичко-полицијског универзитета.

И ПУТИН УРОНИО

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин заронио је у Московској области у ледену воду поводом Богојављења. Он је ушао у воду у крст изрезан у леду, прекрстио се и три пута уронио у воду.

Фото Танјуг

Претходно је и портпарол председника Дмитриј Песков саопштио да је Путин учествовао у богојављенском купању, да је то његова традиција коју "он не мења".

По традицији, у порти Саборног храма Свете Тројице у Врању, обављена је свечаност купања богојављенског крста. Ове године га окупала Маја Стојилковић, за суму од 122.000 динара.

У Врању пливања већ годинама нема, а у Пчињском округу организовано је у Владичином Хану и на Власинском језеру.

Требиње, Фото Д. Цураћ

Међу више од 100 Требињаца, колико их је учествовало у богојављенском пливању, први је до крста допливао Вељко Јовановић. Он је и прошле године био најбржи. У Зворнику се, међу 18 учесника, за победу изборио 13-годишњи Никола Радивојевић, док је његов брат Стефан са 11 година био најмлађи пливач. Ни Брчаци нису желели да ове године прекину традицију коју су, на Сави, после 77 година обновили 2014. Била су 33 учесника, а победио је најмлађи - 15-годишњи Лука Опачић. Годину старији Милорад Симић из Доњег Забрђа код Угљевика, победник је у пливању за часни крст, које је ове године први пут организовано на језеру Сњежница у подмајевичком крају.

- Срећан сам што сам као најмлађи такмичар први допливао до часног крста на првом такмичењу на Мајевици - видно узбуђен, казао нам је Милорад Симић.

Част за лекаре

ЗБОГ епидемиолошких мера ове године у Никшићу није било организовано Богојављенско пливање за часни крст, а златник са ликом Исуса Христа, који се додељује ономе ко први стигне до крста, овог пута додељен је здравственим радницима у овом граду.

Београд, Фото ATA Images

- Они су први стигли до часног крста, први су били, и данас су на првом месту тамо где је велико страдање и тамо где је велика потреба - казао је прота Слободан Јокић.

У Беранама је упркос температури од минус 11 степени настављена традиција пливања за часни крст у Лиму. Уз поштовање епидемиолошких мера, у леденој води нашло се око 50 младића, а међу њима и две девојке, Марија Радевић и Маја Барјактаровић. До часног крста први је допливао десетогодишњи Вук Раичевић.

Због епидемиолошке ситуације на Шкверу у Херцег Новом је било мање и посматрача и пливача, али су уживали. До часног крста први је допливао Иван Ђуришић.

Веридба на језеру Газиводе

Ни температура испод нуле, ни ледена вода језера Газиводе нису спречили десетине младића и девојака са Косова и Метохије да запливају за богојављенски крст. Победио је Никола Милутиновић из Лепосавића, а Милица Ђурић из Косовске Митровице, "освојила" је веренички прстен. Након што је изашла из воде, запросио ју је изабраник Марко Николић.

Фото Д. Зечевић

 

- У миру Божјем, као и онда у реци Јордану и ми смо се сабарали данас да осветимо море, да се нама поново и опет открије тај троједини Бог, да примимо Бога у своја срца и да погледамо у отворено небо. Ово је још једна литија, коју узносимо на небо, а ове године приносимо овај подвиг нашем блаженопочившем митрополиту Амфилохију - казао је протојереј Никола Тодоровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)