КОНАЧНО ЋЕМО ДА ЗАГРЛИМО НАЈМИЛИЈЕ: У домовима за старе у Београду и Новом Саду почела вакцинација против короне (ФОТО)

Е. В. Н.

25. 12. 2020. у 09:20

У ДВА геронтолошка центра - на Бежанијској коси и новосадском Лиману, јуче је против ковида 19 вакцинисано 250 корисника, а наредних дана ће се наставити са заштитом станара домова за старе, јер су они најугроженији.

КОНАЧНО ЋЕМО ДА ЗАГРЛИМО НАЈМИЛИЈЕ: У домовима за старе у Београду и Новом Саду почела вакцинација против короне (ФОТО)

Фото: Н. Карлић

Пре него што је медицински тим стигао у дом на Бежанијској коси, припремљен је списак станара који су се изјаснили да желе да се вакцинишу или су то уместо њих учинили старатељи. Ти спискови прављени су по критеријуму да су корисници геронтолошких центара старији од 65 година. Граница је постављена само због тога што је у првом контингенту испоручено 4.870 доза, што је довољно да се вакцинише 2.430 људи. Касније ће, како буду пристизале вакцине, моћи да се вакцинишу сви који то желе.

На Бежанијској коси вакцинисано је 105 станара овог геронтолошког центра, а после три недеље биће ревакцинисани.

- Направљени су детаљни планови и за наредне дане, што значи да имамо спискове особа које су се јавиле да би желеле да приме вакцину - каже министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Она истиче да су контраиндикације за вакцину преосетљивост на неку од компонената цепива. Код оних који могу да се вакцинишу углавном се јављају само локалне реакције - црвенило на месту убода или благо повишена температура.

- Ово је историјски дан за нас, срећни смо што смо добили могућност да наши корисници међу првима приме вакцину и да буду заштићени, јер су најосетљивији не само на овај вирус, већ на све друге болести - рекао је в. д. директора "Бежанијска коса" др Срђана Димитријевића. - Сви корисници који се вакцинишу су старији од 65 година и нису прележали корону, сви су се добровољно пријавили и пролазе лекарске прегледе.

Он је додао да им је помоћ у вакцинацији пружио тим из Дома здравља на Вождовцу.

- Најважније је да ће нестати депресија и страх од заражавања код наших корисника и да ће коначно моћи да виде своје најмилије, да их загрле и да се друже - навео је Димитријевић. - Осам месеци смо се успешно борили против вируса, али у последња два месеца има заражавања, тако да је овај моменат историјски и веома важан за нас, али и целу земљу.

Корисници су спремно дочекали вакцинацију и како кажу, у њој виде наду за излазак из изолације и повратак живота у нормалне токове. Са нестрпљењем чекају уобичајене друштвене активности и дан када ће моћи да се поново сретну са члановима својих породица.

ПРВО САГЛАСНОСТ, ПА ВАКЦИНА

РАДОСЛАВ Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе, каже да јуче нико од станара приватних домова није вакцинисан због тога што нису поседовали здравствени картон из матичног дома здравља. Тај документ се иначе не може изнети из установе.

- Да би примили вакцину, свако од станара морао је и да потпише сагласност, а за то нам је дат веома кратак рок, краћи од 24 сата - наводи Миловановић. - Када корисник није у стању да се стара о себи, онда то за њега мора да уради старатељ.

У новосадском дому заштиту су први примили неуролог др Бранка Вајагић и Ј. Д. (82) пензионисани пуковник и тако означили почетак вакцинације у Војводини. Потом је вакцинисана једна медицинска сестра и 27 корисника овог Дома за старе, у који је јуче допремљено 100 доза цепива.

Почетку вакцинације у Војводини присуствовали су покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и директорка Геронтолошког центра "Нови Сад" Славица Шкрбић.

Уочи вакцинације корисника медицинске екипе спровеле су неопходне припреме и прегледе.


 


 

 


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)