ВРШАЧКА РАКЕТА КОЈА НИКАДА НИЈЕ ЛАНСИРАНА: Направљена за друга Тита, а ево и зашто је пројекат пропао (ФОТО)

Ј. Ј. БАЉАК

20. 12. 2020. у 16:06

ВРШАЧКА РАКЕТА КОЈА НИКАДА НИЈЕ ЛАНСИРАНА: Направљена за друга Тита, а ево и зашто је пројекат пропао (ФОТО)

Фото: Ј.Ј.Баљак/Приватна архива

ЧЛАНОВИ вршачког аероклуба шездесетих година прошлог века направили су специјалну ракету, како би задивили друга Тита, али она никада није лансирана.

Било је то у Ужицу, где су Вршчани у склопу омладинске радне акције као инструктори држали неколико секција бригадирима, који су у околини тог града градили аутопут.

- Када је маршал најавио да ће доћи да обиђе радове, вође акције су нам наредиле да направимо ракету, која би, када полети, одмотала заставу са натписом „Добро нам дошао, друже Тито“ – присећа се времешни Вршчанин Сава Весин (78), који је са још тројицом колега више од месец дана радио на том пројекту.

Фото: Ј.Ј.Баљак/Приватна архива

 

Проблем је, међутим, настао када су само неколико дана пре Титовог доласка схватили да Руси неће стићи да им испоруче специфично гориво за лансирање ракете, па су, каже, на брзину морали да смисле нешто друго.

-Имали смо само три дана да направимо нову летећу справу, па смо се одлучили за огроман балон, који се пунио топлим ваздухом сагоревањем вате и шпиритуса. Импровизовали смо и успели, па је, на послетку, Титу ипак било приређено планирано изненађење – објашњава Весин.

Управо је он, као двадесетогодишњак, у тренутку када су Тито, Јованка, Ранковић и остали сарадници ступали на асфалт, подигао у ваздух импровизовани балон и из њега испустио заставу добродошлице, па се потом руковао са маршалом. Све то је било пропраћемо аплаузима и усклицима око 5.000 бригадира.

Фото: Ј.Ј.Баљак/Приватна архива

 

-Била је то велика част, али је остала жал што наша ракета, на којој смо предано радили, није видела небеске висине – додаје наш саговорник.

Последње што је о тој ракети чуо је да је она однета у Ваздухопловни савез тадашње Југославије. Ако је још у животу, волео би, каже, да она ипак буде изложена негде у Вршцу, јер су је Вршчани и направили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)