КЕНДИ ДАЛФЕР ЧУВАЈ СЕ, СТИЖЕ КРИСТИНА: Девојчица (8) из Параћина вечерас у суперфиналу ТВ шоуа (ФОТО+ВИДЕО)

З. РАШИЋ

18. 12. 2020. у 00:35

КРИСТИНА Васић, малена осмогодишња девојчица из Параћина, а велика саксофонисткиња, блистала је прошлог петка својом раскошном свирком пред милионским телевизијским аудиторијумом пет земаља у ревијалном финалу спектакуларног међународног такмичења младих талената “Виртуоз В4+” у Будимпешти.

КЕНДИ ДАЛФЕР ЧУВАЈ СЕ, СТИЖЕ КРИСТИНА: Девојчица (8) из Параћина вечерас у суперфиналу ТВ шоуа (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: З. Рашић

Пласман у финале шесте сезоне мађарског таленат шоуа за младе виртуозе класичне музике до двадесет година изборила је на полуфиналном такмичењу, а 18. децембра, телевизијска публика ће моћи да ужива у звуку њеног саксофона у суперфиналу које ће бити емитовано на другом програму РТС од 22 часа, када ће сазнати и ко је победник из сваке од пет земаља учесница.

Из Србије, пред светском звездом, оперским певачем и диригентом Пласидом Домингом, осим младе Параћинке наступа и гитариста из Београда Вук Вукајловић (15).

Млађана Кика била је најмлађа учесница овог великог музичког догађаја, љубимица организатора и чланова жирија, познатих музичара, композитора и диригената.

- Сви су знали ко је Кристина, а она је заиста уживала у томе. Чак је постала њихово заштитно лице на званичном “Јутјуб” каналу, на позивницама, милиони картонских кеса одштампане су са њеном фотографијом и водитељима – истичу за “Новости” њени поносни родитељи.

Снимање телевизијског спектакла у Мађарској трајало је пуних 18 дана, а са Киком је била мајка, Милица Пошарац Васић, иначе клавирски сарадник у параћинској музичкој школи. Она је и главни “кривац” што Кристина обожава баш саксофон јер је звуке тог инструмента слушала још у мамином стомаку, док је на клавиру пратила ђаке-саксофонисте који су се припремали за такмичења.

Фото. Приватна архива

- Са четири године је имала први наступ на новогодишнем концерту, са пет и по уписали смо је у први разред саксофона који су тада, иначе, уписивала деца са 11. Због тога је била принуђена да један разред понови, па је сад други разред саксофона, а трећи основне школе – објашњава Кикина мајка.

Њен невероватни таленат одмах је уочио наставник Томислав Милосављевић, сада у пензији, који и данас ради са Кристином и најзаслужнији је за све њене досадашње успехе на такмичењима. Прву међународну награду освојила је већ са шест година и постала тако најмлађи награђивани саксофониста на Балкану.

Кристина Васић

Кристина каже да у Будимпешти није имала трему јер је увек била концентрисана на композиције које је свирала без нота, а њен друг Фића (плишани пас) отерао је страх и донео јој срећу. Упознала се са осталим такмичарима, али је језик био проблем, због чега после Нове године креће на приватне часове енглеског.

А пред Киком је, сасвим сигурно, велика музичка будућност, што се видело и по реаговању жирија у Будимпешти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)