ЗАРАДИМ ЏЕПАРАЦ И РАЗВЕСЕЛИМ ЉУДЕ: Миланче Шимуновић (18) из Бољевца зими музицира по околним градовима

Зорана Рашић

13. 12. 2020. у 07:13

БАР неколико пута недељно испред некадашње Робне куће "Београд" у Параћину разлежу се звуци хармонике, а пролазници су већ навикли да застану, одслушају понеки такт и уличног свирача награде са мало новца. Хармоникаш је Миланче Шимуновић, осамнаестогодишњи младић из Бољевца.

ЗАРАДИМ ЏЕПАРАЦ И РАЗВЕСЕЛИМ ЉУДЕ: Миланче Шимуновић (18) из Бољевца зими музицира по околним градовима

Миланче Шимуновић / Фото З.Рашић

Из родног места у Параћин дође аутобусом, одсвира свој репертоар током два-три сата, па се на исти начин врати кући, родитељима. Каже да је задовољан ако заради за доручак и повратну карту, а ако остане и за други трошак, то је већ срећа. Ипак, свирао би и да нема тог новца јер је његов циљ да - увесељава људе.

- ЖИВИМ са родитељима и две млађе сестре у врло скромним материјалним условима. Они се труде, раде, сестре се школују, а ја сам завршио основну и нисам могао даље. Не тражим ништа од својих. Зарадим овако нешто новца и успут вежбам. Волим да ме пролазници слушају. То их весели, а понекад и оставе неки динар. Задовољан сам тако и ја, важно је да се људима свиђа - прича тек стасали Миланче.

Самоук је, да свира хармонику почео је пре десетак година. На улици је већ око пет. Не свира у Бољевцу, каже да му је непријатно од познаника и да код куће има велику трему. Због тога је зими у Параћину и Зајечару, а лети у Сокобањи.

БАШ нико у породици не свира, све што зна научио је сам. Дар од Бога, каже. Хармонику коју сада има добио је од једног човека из Сокобање.

- Претходна је била поклон од предивне госпође из Зајечара, Марије, тако да инструменте имам захваљујући добрим људима. То ми је био знак да треба да наставим да свирам, да учим композиције, да напредујем - вели скромно младић.

Додаје да највише воли да свира класику, посебно валцере и стране песме, као и сви млади. Ипак, савладао је народну музику, због публике. Његов животни сан је да усавршава своје умеће, да га ангажују да негде свира и да може да живи од тога.

А ко зна, кад се осамостали, можда одлучи и да упише ванредно средњу школу.

Миланчету смо пожелели да му се снови испуне и - срећан пут за Бољевац!

КОРОНА СВИМА КВАРИ ЖИВОТ

БУДУЋИ да свира на отвореном, млади хармоникаш не носи маску, али је обавезно користи у превозу и ако, успут, уђе у радњу да купи доручак. Миланче додаје да Параћинци углавном и на улици носе маску, а ако не, обавезно је наместе кад му приђу ближе да оставе новац.

- Корона свима квари живот, па је и мени све теже да путујем. На срећу, нисам се разболео, али видим забринутост већине људи и то у свим градовима где свирам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)