ПИРОТСКИ РАДИОАМАТЕРИ НАЈБОЉИ НА ПРОСТОРУ ЕКС СФРЈ: Ометали Нато авионе, неопходни у поплавама, помажу горштацима у мећавама (ФОТО)

В. ЋИРИЋ

25. 11. 2020. у 20:54

ПИРОТСКИ РАДИОАМАТЕРИ НАЈБОЉИ НА ПРОСТОРУ ЕКС СФРЈ: Ометали Нато авионе, неопходни у поплавама, помажу горштацима у мећавама (ФОТО)

Фото: В. Ћирић

РАДИО аматерски клуб Пирот још једном је показао да је, и у ери мобилне телефоније и интернета, овај вид комуникације непревазиђен и у много случајева једини могућ.

 На управо окончаном надметању радиоаматера из готово свих клубова са простора некадашње СФРЈ, у такозваном "ЦБ" такмичењу, међу више десетина оператера, Пироћанци су били најбољи.

Како нам је казао Бојан Божић, који је у клубу први међу једнакима, екипу су уз њега чинили Братислав Ђорђевић, Јован Јончић и Филип Христов Петковић.

- Били смо одлични у појединачној, али и екипној конкуренцији, што говори о томе да радимо на прави начин. Реч је о веома захтевном надметању које тражи пуно рада и претходног знања ради успостављања везе са наше локације - каже Божић.

Овдашњи радиоаматери су протеклих година радили у окoлини Пирота, али и широм Србије и помагали у, успостављању комуникација на поплављеним подручјима 2014. године, али и касније и Тимочкој крајини. Јер током поплава прво што се догоди - нестане струја и тада су мобилни телефони практично неупотребљиви, па се комукација одвија путем радио станица. Од почетка пандемије обишли су готово сва пиротска села, па и она најудаљенија, у која су носили храну, лекове и остале намирнице које су преко потребне горштацима.

Фото: Радио клуб

Делили су помоћ и лекове и по граду, а прошле зиме су сигурне смрти спасли остарелог мештана у Сињој глави, који се неколико дана смрзавао у кући без врата, огрева, хране и воде.

- У многима од тих села нема сигнала мобилне телефоније, фиксне телефоније такође нема, па смо им били једина веза са светом и са рођацима у граду. Сарађујемо са Штабом за ванредне ситуације и другим надлежбним службама, кажу Бојан Божић, Саша Бранковић, Милан Радовановић и Лазар Милошевић.

Радио аматерима помаже на свој начин и локална власт, јер су од огромне користи не само мештанима удаљених села, већ и ватрогасцима, али и саобраћајној полицији. Преко камера инсталираних на највишој тачки Црног врха, изнад Пириота, прате ситуацију у целом пиротском пољу, али и на планини, као и на ауто-путу.

Пре тачно годину дана имали су најпоузданије информације о пожарима који су тада буктали на Старој планини и усмеравали волонтере и ватрогасце да иду ка најугроженијим местима, тамо где је најпотребнија њихова помоћ. Исте камере прате и ситуацију на Коридору 10 и у случају саобраћајне несреће одмах обавештавају медицинаре хитне помоћи и саобраћајну полицију.

Фото: Радио клуб

Током НАТО агресије, са колегама из суседне Бугарске и Италије, успешно су ометали комуникацију агресорских авиона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)