БЕСПЛАТНО ЛЕЧИ ЛОЗНИЧАНЕ: Несвакидашња одлука др Жељка Чворовића, после привременог затварања амбуланти у граду крај Дрине

В. МИТРИЋ

25. 11. 2020. у 12:44

БЕСПЛАТНО ЛЕЧИ ЛОЗНИЧАНЕ: Несвакидашња одлука др Жељка Чворовића,  после привременог затварања амбуланти у граду крај Дрине

Др Жељко Чворовић, специјалиста ОРЛ / Фото В. Митрић

ДОКТОР Жељко Чворовић из Лознице, специјалиста оториноларингологије (ОРЛ), од 14. новембра, у приватној ординацији, бесплатно лечи све суграђане који му се јаве.

Овај лекар, запослен у Општој болници у Зворнику, у Републици Српској, са допунским радом у Општој болници у свом граду, каже да се одлучио на овај корак, "после одлуке болничке управе да амбуланте, па и она ОРЛ, не раде до даљег због пандемије вируса корона".

- Када је донета одлука, имао сам око 40 пацијената, којима сам написао, после прегледа, да треба да дођу на контролу и нисам могао да их оставим "на цедилу" - прича др Чворовић за "Новости". - Преко друштвених мрежа, позвао сам све те пацијенте, а и друге суграђане, да дођу у моју приватну ординацију на бесплатне прегледе и контроле. Многобројни су они који су то и учинили.

Овај савесни лекар пацијенте прима сваког радног дана и до сада је бесплатно прегледао њих стотинак, обично око 20 дневно. Пракса, коју је увео, како каже, трајаће док се поново не успостави редован рад амбуланти у лозничкој болници, међу којима и оне за ОРЛ.

Радећи бесплатно, др Чворовић је имао контакт са пацијентом инфицираним вирусом корона. Испоставило се да је, ипак, остао незаражен и налаз је јавно објавио, позивајући суграђане да, без страха, користе могућност коју им, од срца, нуди. Хумани лекар је дете просветних радника. Од малих ногу учен је да помаже људима. Многима је његова одлука чудна у овим временима када свако покушава да наплати, чак и оно што не уради.

- За мене је ово спонтана, природна и одлука коју сам донео у интересу пацијената, што и јесте обавеза нас лекара, не само по Хипократовој заклетви - каже др Чворовић, који заправо и не жели да се о његовој одлуци много пише и говори у медијима. - Видим да се неки чуде, али и много више оних који поздрављају ову одлуку.

Миран, тих и повучен, као суграђанин, за неколико дана, постао је један од јунака града. Непосредно, у сусрету са њим, честитају му бројни Лозничани, не само пацијенти. То чине и преко друштвених мрежа.

- Тако је, некада, радио само легендарни наш доктор Миленко Марин, по ком носи име Дом здравља - каже угледни Лозничанин Александар Лечић. - Ово је сјајан пример, доказ да хуманости и солидарности међу нама има. Да постоје људи који су сјајни, али их у шуми свакојаких често не препознајемо и не ценимо их довољно.

ВИШЕ ОД ПАЦИЈЕНТА

ДЕЛА оваквих људи треба да буду записана златним словима, јер није реч само о бесплатном леку, већ о осећају за пацијенте - каже Зане Шаулић, економиста из Лознице. - Могао је др Жељко да оде кући, да га не занима контрола 40 пацијената и да буде "чист", јер је то одлука болничке управе, али није. Показао је да су за њега они које лечи више од пацијената, људи нашег града, познаници, комшије, пријатељи. Свака му част у име свих нас у граду. Нека он и његови најближи живе на многа лета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације