ОБРОК ЗА ПОРОДИЦУ ХРАНИ ГЛАДНЕ: Три Суботичанке покренуле групу на "Фејсбуку" и хуманошћу ујединиле житеље најсевернијег градa Србије

Ј. ЛЕМАЈИЋ

25. 11. 2020. у 15:24

ОБРОК ЗА ПОРОДИЦУ ХРАНИ ГЛАДНЕ: Три Суботичанке покренуле групу на Фејсбуку и хуманошћу ујединиле житеље најсевернијег градa Србије

Јосипа Рончевић, Тијана Мијовић и Дана Радомировић / Фото Ј. Лемајић

КАДА су пре годину, на Фејсбуку основале групу "Оброк за породицу" Суботичанке Тијана Мијовић, Дана Радомировић и Јосипа Рончевић нису ни слутиле да ће њихова жеља да нико не буде гладан дићи на ноге цео град.

Помогле су 212 породица, обезбеђујући им храну и огрев, а некима и дуговања за струју. Самохраној мајци са болесном ћерком изградиле су купатило, још за једну породицу реновирале...

Спона између оних који даривају и оних којима је помоћ потребна су управо ове три даме, које дане проводе на телефону, усмеравајући донације и апелујући да се људима помогне. Иако им то одузима много времена, ниједног тренутка не помишљају да застану, чак ни због ковида 19.

- Од почетка имамо два принципа: да помогнемо да нико не буде гладан, а други је да не примамо новац - прича Тијана Мијовић. - Све је на принципу донација у храни, материјалу или огреву, а обезбедиле смо и 35 кубика дрва онима којима је било потребно. Хумани људи који желе да помогну да се неком не искључи струја, сами га уплате, па је на тај начин намирено око 500.000 динара дуговања. Нисмо могле да претпоставимо да ћемо оволико урадити за релативно кратко време. Група има више од 6.200 чланова, углавном врло активних и добро организованих.

Њихова позитивна енергија и племенити циљеви покренули су лавину доброте код Суботичана, који им се свакодневно јављају са жељом да помогну. Неки спреме оно што је преостало од ручка, неки зимницу, кифлице или хлеб, а има и оних који спакују кесу шећера, брашна, пиринча, џак кромпира и флашу уља и млека и однесу онима којима је и то, нажалост, луксуз. Било је случајева да су се Суботичанке организовале и припремиле слаткише и сланише за рођендане малишана којима то родитељи не могу да приуште.

- Нама нису приоритет само социјално угрожени, нарочито не они који примају социјалну помоћ и не желе да раде, већ они који су у проблему - додаје Тијана.

- Зову нас људи, замоле за пакет или два док се не снађу и чим стану на ноге они и сами донирају. Када смо самохраној мајци правили купатило на градилишту су били људи којима помажемо, тада су они нама помагали својим знањем и радом. Имамо 40 породица које су заиста у врло лошој ситуацији, живе на рубу егзистенције и над чијом судбином не можете остати неми. Покушавамо да суздржимо емоције, али је то веома тешко.

Самохрана мајка са четворо деце на Габрићу, самохрана мајка са троје деце са инвалидитетом у Таванкуту, девојчица којој је мајка умрла па о њој брине бака, петочлана породица која живи у уџерици без купатила само су неке од породица у које пуног срца и пуних кеса одлазе Тијана, Јосипа и Дана.

НОВОГОДИШЊИ ПАКЕТИЋИ

БАР једном месечно у различитим деловима града организује се прикупљање намирница и средстава за хигијену, од који се праве пакети помоћи. На једној акцији, просечно се сакупи око 50 пакета.

- Ових дана ћемо прикупљати за божићне и новогодишње пакетиће, па апелујемо на суграђане да донирају слаткише, очуване играчке, али и намирнице да би људи колико-толико спремили празничне трпезе - најављује Тијана.

НЕХАЈНЕ КОМШИЈЕ

У НЕКИМ кућама у којима смо биле никада ниједан комшија није ушао, иако виде како живе. Оно што је невероватно, сви ти људи нас дочекују чисти, насмејани у скромним али уредним собичцима и кухињама. Заиста смо поносне на све наше суграђане што нам помажу да таквим људима бар мало олакшамо свакодневицу - каже наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)