КАД НЕМА ПАСТИРА ДОБАР ЈЕ И РОБОТ: На Машинском факултету у Нишу пронашли решење за aлармантни недостатак радне снаге у сточарству

Ј. ЋОСИН

23. 11. 2020. у 12:16

КАД НЕМА ПАСТИРА ДОБАР ЈЕ И РОБОТ: На Машинском факултету у Нишу пронашли решење за aлармантни недостатак радне снаге у сточарству

Фото Машински факултет

СВЕ је мање пастира који умеју и желе да чувају стада - чак и за више него пристојну плату - па је све извесније да ће и оне ретке, преостале, на пашњацима ускоро заменити роботи.

Први прототип једног таквог "чобанина" је већ направљен на Машинском факултету у Нишу, где је начињен први корак ка будућности у којој ће домаћини убудуће овце, краве или козе моћи да чувају и "из фотеље" - посредством апликације у "паметном" мобилном телефону.

- Посао пастира није тако лак и мало се људи одлучује да се тиме бави, па се неки власници стада довијају тако што огромне пашњаке ограђују мрежама. Међутим, да би се та инвестиција најбоље искористила, потребно је простор поделити на много мањих делова и то се назива прегонска испаша, јер стадо свакога дана воде на другу парцелу и тако максимално користе читаву површину - објашњава пројектни менаџер нишког подухвата Душан Крстић и додаје да је такав начин чувања стада скуп и компликован, зато што треба поставити велики број стубова и развући километре мрежа.

Зато су одлучили да пронађу мобилно решење, односно осмисле својеврсну покретну парцелу, која ће се ширити и скупљати, те омогући животињама да свакога дана пасу на другој ливади.

Први робот-пастир је, заправо, сачињен од четири јединице повезане жичаном оградом кроз коју је пропуштена струја високог напона од 10.000 волти. Осим тога што стадо држи на окупу тамо где власник жели, ова иновација је ефикасна и у заштити од разних предатора. Посебна предност је и то што робот-пастир може сам да "одведе" животиње до било које изабране локације - на испашу или до појила, на пример.

А, у то да њихов систем функционише и у пракси, стручњаци Машинског факултета у Нишу и београдске фирме "Каминг" су се уверили током лета, када су на једном пашњаку у околини града на Нишави тестирали робота-пастира који је успешно бринуо о 280 оваца.

- Простор који тренутно можемо да "покријемо је 80 са 80 метара, што је по неким стандардима довољно за чување око 620 оваца. У наредним фазама намеравамо да повећамо ту корисну површину, јер се наше возило већ само креће, подешава нагиб и растојање од тла, а њиме се управља посредством веб- -апликације у коју додајете тачке кроз које желите да прође. Могуће је, тако, заобићи туђе парцеле, дрвеће или зграде, односно унапред задати руту од тора до пашњака - истиче доцент на Машинском факултету и технички руководилац пројекта Милан Банић, прецизирајући и то да је робот-пастир прилагођен чак и неусловним теренима, може да савлада и успон до 40 степени, а због велике масе остаје стабилан при кретању, па и при евентуалном удару животиње.

ПЛАН

- ДОКАЗАЛИ смо да систем савршено ради, сада прототип треба прилагодити серијској производњи, што није јефтин процес. Ипак, очекујемо да за тржиште будемо спремни најкасније за годину или две - каже Крстић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)