И ОВО ЈЕ СРБИЈА: "Албино" бубашваба и мрежа паукова вребају из мрака

Novosti online

23. 11. 2020. у 00:52

У СТАНОВЕ ће вам ући обично преко тераса, кроз вентилације у купатилу, кроз пукотине поред водоводних инсталација или цеви централног грејања.

И ОВО ЈЕ СРБИЈА: Албино бубашваба и мрежа паукова вребају из мрака

Фото: Фејсбук/Инсекти Србије (Катарина Васић и Милица Марцикић)

Да ли је тачно да се плашимо само већих/великих животиња? Понекад она може да буде и сасвим мала, не може никакву штету да нам причини, али нама дође да побегнемо главом без обзира. Поготово ако уђемо у просторију, упалимо светло, а она шмугне испод неког дела намештаја. Можда баш као инсект на слици, који је усликан у једном крагујевачком лавабоу. Или паучина у коју се уплетемо док шетамо ноћу.

Није у питању никаква егзотична "албино" врста, већ обична бубашваба, тачније млада јединка црне бубашвабе, рекли су нам из Завода за биоциде и медицинску екологију.

- У станове обично улазе преко тераса, кроз вентилације у купатилу, кроз пукотине поред водоводних инсталација или цеви централног грејања - наводе из Завода.

Ови инсекти осетљиви су на инсектициде који се примењују у домаћинствима, тако да се релативно лако сузбијају.

ДРУШТВЕНЕ И ЗАШТИТАРИ ПРИРОДЕ

Бубашвабе имају лошу репутацију, па иако су ови „језиви гмазови“ традиционално повезани са прљавштином и запуштеношћу, оне су ипак веома интересантне. Заправо, само неколико врста бубашваба насељава људска станишта. Од око 4.000 врста, само око 30 њих се може сматрати штеточинама.

Фото: Фејсбук/Инсекти Србије (Катарина Васић)

Бубашвабе су заштитари природе и воле друштво, комуницирају међусобно; препознају чланове својих породица и не воле када су саме.

Имају снажну способност регенерације екстремитета.

Мрак је, на шеталишту сте, па се, и не обраћајући посебну пажњу, уплетете у паукове нити. Поготово када је паучина огромна као ова усликана у Суботици. Заиста по овом мраку делује језиво.

ПАУЧИНА ЈЕ ЗАПОСЕЛА ДРВЕЋЕ, КЛУПЕ И БАНДЕРЕ...

Према речима Гордане Грбић, арахнолога, личи на неку врсту паукове мреже, али које врсте паука и зашто и како је ту доспела, јако је тешко рећи.

- Слика је изузетно лоша и не може се са сигурношћу рећи о чему се ради. Да морам да се одлучим шта је, рекла бих вам да ми више личи на кинеску декорацију, него на праву мрежу, имајући у виду да познајем наше домаће осмоножне другаре - каже Гордана Грбић.

 

БАБЉЕ ЛЕТО, МИХОЉСКЕ НИТИ ИЛИ МАРИЈИНЕ НИТИ

Према њеним речима, појава која се у Србији јавља крајем септемба и почетком октобра када имамо право Михољско лето, као што је било прошле године, а везује се за паукове, зове се Бабље лето, Михољске нити или Маријине нити.

- Нема везе са парењем паукова као што је неко на групи Инсекти Србије написао, то код њих пролази без такве паучине, дешава се целе године, често уз посебне свадбене плесове и поклоне за младу. Ова појава има везе са сеобом младунаца, који испуштају дугачке нити паучине и ношени струјама ветра селе се из забавишта у којем су провели крај лета и пчцетак јесени. Погодне топле ваздушне струје, омогућавају им да лете од пар метара до 1.000 км и да се одвоје од мајке и рођака и започну нови самостални живот.

Фото: Фејсбук/Инсекти Србије (Милица Марцикић)

ТЕПИХ ОД ПАУЧИНЕ

- Замислите све те клинце како лебде на нитима. Те нити се каче на вегетацију и остају као занимљив траг њихових путешествија. На ливадама је та појава најупечатљивија и изгледа као тепих од пучине.

Међутим, то није појава која се масовно дешава сваке године, објашњава Гордана.

- Ова година није имала такве климатске услове за масовне сеобе. Само пар дана је било идеално. Такође, ова појава се дешава у целој Европи тј. у целом свету и свака држава има другачије име за њу - наводи стручњак за паукове.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)