"АЛЕКСИНА БАШТА" ВЕЛИКОГ СРЦА: Фарма органских кока код Суботице спајила здраво и хумано

Ј. ЛЕМАЈИЋ

16. 11. 2020. у 11:16

АЛЕКСИНА БАШТА ВЕЛИКОГ СРЦА: Фарма органских кока код Суботице спајила здраво и хумано

Фото Ј. Лемајић

ДА ли се сећате Алексе Човића из Суботице, чија је тужна животна прича и борба са тешком и неизлечивом Батеновом болешћу пре десетак година подигла на ноге целу Србију?

Дечак топлих црних очију је ту неправедну битку изгубио пре три године, али он и даље "живи" и то кроз "Алексину башту" у Љутову, селу код Суботице, у којој његови родитељи Јелена и Стеван Човић узгајају органске производе и пуног срца дочекују особе са инвалидитетом.

- Брига око Алексе захтевала је сталну посвећеност и били смо свесни да не можемо да имамо класичне послове, већ неки који можемо у сваком тренутку да прекинемо и дођемо кући уколико се Алексино стање искомпликује. Написали смо пројекат за производњу хумуса глистењака који укључује и радионицу за особе са инвалидитетом и наша идеја је освојила треће место на националном и друго место на регионалном Форуму за зелене идеје. Тако је 2016. настала "Алексина башта" и њена сестринска организација УГ "Сан" - започињу причу Јелена и Стеван.

Фото Ј. Лемајић

Тада почиње ново поглавље у њиховим животима.

- У склопу фарме "Хепи чикен" почели смо са узгојом кока носиља и производњом органских јаја. Да бисмо то покренули, аплицирали смо за међународни програм, који обухвата пет балканских земаља, и у конкуренцији од 100 пројеката наша идеја о фарми кока носиља је подржана са 6.000 евра - објашњава даље Стеван. - Уложили смо много више од тога, али желимо да идеју поставимо на чврсте ноге. Са 300 кока и јајима која продајемо желимо да удружење "Сан" буде одрживо и да увек имамо могућност да организујемо активности особа са инвалидитетом, као и да социјалним предузетништвом помогнемо људима којима је потребно.

РАД СА "КОЛЕВКОМ"

СВОЈЕ знање и искуство у органској производњи Човићи су поделили са корисницима Дневног боравка за одрасла лица при "Колевци". У дневном боравку у Банијској направљен је пластеник за узгој органског поврћа, а све што се произведе ићи ће за исхрану више од 160 малишана смештених у Дому.

Најпре су купили 400 кока, али многе од њих су подавиле ласице, јер грабљивцама није било тешко да поткопају еколошки кокошињац, направљен само од сламе и блата. Имали су, како кажу, разних пехова док нису научили како да раде, али им то није осујетило планове.

- Коке једу све што је органско, али дешавало се да се преједу или пак да буду гладне. Нисмо знали да им све погодимо - причају нам неке од анегдота. - Али, полако смо се уходали, а што је најважније, нашлисмо тржиште за пласман органских јаја. Она јесу скупља од обичних, делују блеђа јер нема концентрата, али су много здравија.

ХУМАНОСТ  Стеван и Јелена са покојним сином Алексом, Фото Ј. Лемајић

Жеља Јелене и Стевана је и да почну прозводњу органског поврћа, а у току је и изградња еколошког кокошињца.

- Желели смо да на овом месту особе са инвалидитетом упознамо са овим начином производње, да им овде организујемо радионице и неке видове радних терапија. Сви су уживали у градњи куће, мешали су блато и правили зидове. Врло брзо су видели продукт свог рада и то је за њих веома важно - додаје Јелена, која сада брине о једној девојчици из Дома за децу ометену у развоју "Колевка". - Све је кренуло од Алексе, знам да би он овако нешто желео, јер увек када сам била у контакту са децом са инвалидитетом, размишљала сам шта ће бити са њима када им родитељи не буду живи. Зато нам је жеља и да у будућности направимо "Алексин камп" где би они, уз подршку, могли да живе и раде. До тада желимо да овде буду радионице, на којима ће се осећати лепо и корисно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)