ПРЕПОРОДИЛЕ ИХ ФИЛМАЏИЈЕ ИЗ АУСТРАЛИЈЕ: Ово пиротско село Покровеник посећеније него икад

Витомир Ћирић

16. 11. 2020. у 11:08

ГОДИНА коју ћемо памтити по кризи изазваној пандемијом вируса корона, за пиротско село Покровеник, у срцу Старе планине, без сумње је - година препорода.

ПРЕПОРОДИЛЕ ИХ ФИЛМАЏИЈЕ ИЗ АУСТРАЛИЈЕ: Ово пиротско село Покровеник посећеније него икад

Фото В. Ћирић

Током лета, али и јесени која увелико одмиче, село са стотинак домова и педесетак сталних, већином старих душа, посетио је велики број туриста у једнодневним турама, а природом и архитектуром овог краја одушевљене су и аустралијске филмаџије, које већ два месеца раде филм са темом из 19. века. Стицајем околности, ове године је у Покровеник зашло више људи него свих минулих деценија заједно!

- Нико није могао да замисли да ће појавом короне село толико оживети. Током лета посетио нас је велики број туриста, али, нажалост, није било смештаја, па су они одлазили после једнодневног обиласка. Ипак, оволика посећеност је променила начин размишљања код потомака ових људи. Старе куће су почеле да се обнављају, оно што је раније могло да се купи за неколико стотина евра или будзашто, више није на продају јер се сви надају развоју сеоског туризма и могућности да и овде може да се заради и живи - каже Славољуб Костадиновић, председник месне заједнице.

ПОГЛЕД Видиковац Смиловица одакле се види Завојско језеро, Фото В. Ћирић

Наводи да су у сарадњи са туристичком организацијом у Пироту поставили мобилијаре на два видиковца са којих се као на длану види готово цело Завојско језеро, Миџор, Бабин зуб и друге атрактивне старопланинске локације. Средили су и водовод, остаје још пут да се асфалтира у дужини од око два километра.

- Оно што је најзанимљивије, дошле су филмаџије из далеке Аустралије, који су за филм о епохи 19. века овде нашли изванредну сценографију. Одушевљени су начином градње од камена, блата и камених плоча, а сцене будућег филма снимане су и у најзабаченијим имањима и појатама у којима је некад била стока и у које већ годинама нико не залази - објашњава Костадиновић.

ПРИВЛАЧНО Архитектура 19. века у старопланинском селу Покровеник, Фото В. Ћирић

Продуценти филма, по свему судећи хорора, из неког разлога нису били вољни да говоре о самом остварењу нити да дају било коју информацију о условима у којима раде. Зато су мештани презадовољни, јер је снимање прилика да се понешто и заради. Неколико кућа су обновили, оне које су празне изнајмили су за складишта опреме, у сеоској амбуланти су формирали трпезарију.

ПЛАНОВИ Славољуб Костадиновић, Фото В. Ћирић

- Овде нико није навикао да заради паре на лак начин. Сада су многи статисти, за шта добију пристојан хонорар. Неки су изнајмили тракторе, старе војне камионе за превоз до удаљених локација, неки су изнајмили стада оваца. Већ два месеца заборављене су старе сеоске размирице и сви гледају да на неки начин буду ангажовани. Ко ће вам дати неколико хиљада динара ако за неколико минута седнете крај огњишта или потерате овце. Један колега је на неколико минута легао у мртвачки ковчег и за то добио 400 евра - каже један од статиста, који не жели да му се помиње име.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)