НАШИ ЂАЦИ У ТРИ ДАНА ОСВОЈИЛИ МЕДАЉА: Огроман успех младих научника из регионалног центра за таленте "Београд два""

Бранка Борисављевић

01. 11. 2020. у 10:30

НА ТРИ међународна такмичења у три дана освојили су 16 медаља! Полазници Регионалног центра за таленте "Београд два" апсолутни су победници међународног такмичења младих истраживача у Индонезији.

НАШИ ЂАЦИ У ТРИ ДАНА ОСВОЈИЛИ МЕДАЉА: Огроман успех младих научника из регионалног центра за таленте Београд два

Фото И. Маринковић

Научним радовима о природном екстракту за лечење обољења која су резистентна на антибиотике, присуству опасног пестицида у меду, утицају ароније на имуни систем, били су неприкосновени и освојили су све медаље - злато, сребро и две бронзе за заједнички рад. Нашим ђацима су припала и два специјална признања.

Такмичења су одржана од 28. до 30. августа. Због епидемиолошке ситуације млади научници су своје радове презентовали онлајн. Поред Индонезије, на Европској географској олимпијади, која је одржана у нашој престоници освојили су по два злата, сребра и бронзу, а у Тунису на Интернационалном фестивалу науке такође су се окитили са шест медаља. За најбољег младог истраживача у Индонезији проглашена је Мара Раичковић, ученица Осме београдске гимназије, која је освојила и златну медаљу.

- Због прекомерног коришћења антибиотика, поједине бактерије су постале резистетне, па сам у свом раду испитивала нове природне лекове за лечење болести, односно антибактеријска дејства екстракта од гљиве schizophyllum commune - открива Мара, за "Новости". - Из два различита соја поменуте гљиве издвојена су четири екстрата, који имају одлично антибактеријско и антигљивично дејство и могли би да се користе као лек.

СТРОГА СЕЛЕКЦИЈА

РЕГИОНАЛНИ Центар за таленте "Београд 2" је расадник младих научника, а строгу селекцију пролазе само најбољи. Од 2012. године, када су почели да се такмиче, његови полазници су освојили 130 медаља.

Према речима Николе Срзентића, директора ове установе, школе сваког септембра предлажу ученике од седмог разреда основне школе за процес "идентификације". Тим психолога Центра припрема тестове према узрасту, а тестирају се најмање четири врсте интелигенције. То је први степеник који треба прескочити. Од око 1.500 пријављених, остају само најбољи. Пролазност на тестовима је око 40 одсто.

ЂАЦИ су са менторима одлучивали о теми рада. Да би се квалификовали за такмичење, морали су да пошаљу истраживање месец дана раније, како би комисија одлучила да ли рад заслужује да уђе у такмичарску конкуренцију. Ученица трећег разреда Тринаесте београдске гимназије Анисија Савић, освојила је сребро у Индонезији и бронзу у Тунису. Она је изучавала утицај ароније на макрофаге - имуне ћелије, које најчешће учествују у одбрани од бактерија.

- Доказала сам да аронија побољшава имуни систем, тако да препоручујем екстрат ароније - каже Анисија.

- Из мишева сам изоловала ћелије, оставила сам их један дан да једу аронију. Истраживање је показало да макрофаге, које су третиране аронијом, убијају бактерије и имају јачу способност одбране.

РИЗНИЦА Признања полазника Регионалног центра за таленте  "Београд 2", Фото К. Михајловћ

ЊИХОВИ другари Нада Матејић и Огњен Срзентић, истраживали су да ли се у меду налазе неоникотиониди, штетни пестициди, како за људе, тако и за пчеле.

- Анализирали смо десет узорака багремовог, сунцокретовог и ливадског меда, из Србије, БиХ, Македоније, Хрватске и Црне Горе - прича Нада. - Најздравији је багремов мед. Нашли смо штетне неоникотиониде у меду, који дужим коришћењем може изазвати срчане проблеме. Лош је и по пчеле, јер губе осећај за оријентацију, способност летења, што доводи и до смрти.

НИЈЕ СВЕ У ПАРАМА

НАШИ ђаци су у Индонезији победили у оштрој конкуренцији 93 рада, док је у Тунису било 160 презентација. Иза себе су оставили вршњаке из земаља које неколико десетина пута више улажу у образовање. Једна од њих је и Сингапур, где се за образовање и науку издваја 60 одсто БДП, па њихови ђаци постижу одличне резултате на такмичењима. Издвајања за ове намене у нашој земљи су три одсто.

НАГРАЂЕНИ полазници су први пут учествовали на неким међународним такмичењима, а у Индонезији и Тунису су се представили истим радовима. Четири месеца, током лета, провели су у универзитетским лабораторијама у Новом Саду и Београду, уз стручни надзор ментора др Бориса Пејина са Института за мултидисциплинарне студије и др Иване Стојановић, са Института "Синиша Станковић".

Специјална признања у Индонезији добиле су Милица Милосављевић из Шесте гимназије за рад "Песма кубне једначине" и Љиљана Коњевић, из Математичке гимназије за истраживање "Број слика у равним огледалима".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)