БЕЛОРУСЕ ОПЧИНИЛА ЈЕЛАШНИЧКА КЛИСУРА: Поборници спортског пењања освајају околину Ниша

Ј. Ћосин

29. 10. 2020. у 14:08

БЕЛОРУСЕ ОПЧИНИЛА ЈЕЛАШНИЧКА КЛИСУРА: Поборници спортског пењања освајају околину Ниша

Фото Ј. Ћосин

ПРВАК Белорусије у спортском пењању, Никита Логунов (21), са десетак својих ученика допутовао је почетком седмице у Ниш, да би их овом спорту подучавао на стенама Јелашничке клисуре. Због пандемије вируса корона прилике му ове године нису дозволиле да отпутују у Русију или Турску, где су досад обично одлазили да вежбају овај екстремни спорт, па је Никита сазнавши да је граница са Србијом отворена за странце, одлучио да дође у ове крајеве.

Очаран стенама Јелашничке клисуре у долини истоимене реке, до којих се стиже узаним висећим мостом који су направили планинари, Никита каже да ће сасвим сигурно ово место бити обавезна дестинација за пењање и наредних година.

- У Белорусији немамо природне стене, само вештачке, таква нам је земља, равна. Зато сваке године одлазимо у Русију, Украјину или у Турску. Ове године вирус корона нас је у томе спречио, границе су затворене, па смо могли да идемо једино на Балкан. Одлучили смо се за Србију и заиста смо очарани лепотом саме земље, стене су одличне, а и време нам иде у прилог. Има лакших стена, има и тежих - прича Логунов за наш лист.

Казао нам је овај млади пењач и да су, осим стена, он и његови полазници одушевљени и природом крајолика надомак Нишке Бање, као и гостопримством локалног становништва.

- Људи су много отворенији него у Белорусији, сви су врло љубазни, желе да помогну, да нас одвезу колима ако нам треба превоз. Заиста смо одушевљени - не скрива Логунов задовољство.

Иако има тек 21 годину, овим спортом бави се, каже, деценију и по. Последње три године води свој клуб и подучава полазнике професионалном пењању:

ПАРК ПРИРОДЕ

ЈЕЛАШНИЧКА клисура спаја Нишку котлину са насељима и туристичком дестинацијом Бојанине воде на северозападним обронцима Суве планине. Удаљена је 14 километара од Ниша и три од Нишке Бање. Од 1995. има статус "парк природе прве категорије заштите", као природно добро од изузетног значаја у ком су заштићене природне вредности и ендемске и субендемске врсте биљака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)