МИЊА ЈЕ БИЛА ПРИБРАНА, УПРКОС СТРАШНИМ БОЛОВИМА: Павле Гавура из Панчева и његове колеге о драми у запаљеном стану на Дорћолу

А. З. КЛИСУРИЋ - А. ВОЈИНОВИЋ

28. 10. 2020. у 23:13

МИЊА ЈЕ БИЛА ПРИБРАНА, УПРКОС СТРАШНИМ БОЛОВИМА: Павле Гавура из Панчева и његове колеге о драми у запаљеном стану на Дорћолу

Давид Ника, Лазар Ереш, Немања Држаић и Павле Гавура / Фото Ж. Кнежевић

ДУГО радимо заједно на градилишту, па нам висина није била проблем, само смо размишљали како да приђемо девојчици, да је спасемо од ватре која ју је заробила на тераси и да она преживи. Међусобно поверење дало нам је снагу да јој притекнемо у помоћ. На срећу успели смо, и хвала Богу да је већа трагедија избегнута.

Овако, за "Новости", говоре момци из Панчева, хероји који су од ватрене стихије отргли петнаестогодишњу девојчицу Мињу Д. у пожару у ком је у уторак потпуно уништен стан на десетом спрату у Улици Високог Стевана на Дорћолу у Београду. Храброшћу и човечношћу Павле Гавура (36), Лазар Ереш (30), Давид Ника (30), Немања Држаић (20) и Ненад Јанковић (19) - задивили су Србију. Али ови племенити Панчевци не само да су у уторак спасли девојчицу, већ са својом хуманошћу нису стали - позвали су оне који могу да помогну да се сакупе средства за обнову, у пожару уништеног стана.

- Сви који сте у могућности позивамо вас да помогнете, да се девојци среди стан како би имала где да се врати када изађе из болнице - апеловали су у видео- -снимку који су објавили на "Инстаграму".

Својим подвигом вратили су људима веру да међу нама још постоје велики и храбри. А, они мисле да то нису и о својој храбрости не желе много да говоре. Кажу да сада само желе да се Миња успешно опорави и да све оно што се дешавало у уторак никада неће заборавити.

Уништен стан / Фото Ж. Кнежевић

- Слушала је све што сам јој говорио, била је прибрана у тим тренуцима - испричао нам је Павле Гавура, момак који је ризиковао свој живот док је прихватао девојчицу на тераси деветог спрата, држећи се, "у ваздуху", само за конопац. - Увече ме позвао њен отац Александар. Захвалио ми се, пренео ми какво је здравствено стање његове ћерке после пребацивања у клинику, а договорили смо се и да се нађемо кад све ово прође. Да ли сам херој? Ма, то је најмање важно... Моја породица је поносна на мене.

Дан после пожара петорица Панчеваца као да су тек постајали свесни какав су подвиг начинили. Осим херојства које су потврдили, скромност их посебно краси. Док смо разговарали, само су истицали да је најважније што је девојчица жива. Ниједног тренутка нису помињали опасност којој су се и сами изложили.

НЕОПХОДНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА КОЖЕ

ПОВРЕЂЕНА девојчица лечи се на Клиници за пластичну и реконструктивну хирургију у Звечанској улици у Београду. Према речима лекара ове установе она је и даље у тешком стању и готово је сигурно да ће јој бити потребна трансплантација коже.

- Опекотине су дубоке и њима је захваћено око 47 одсто коже - каже, за "Новости", др Љиљана Јовановић, хирург ове клинике. - Важно је да је сада у стабилном хемодинамском стању и планирамо прву операцију. Наше процене су да ће бити потребно неколико интервенција да би се задобијене повреде у највећој могућој мери санирале. (И. К.)

- Немерљиво сам срећан што је девојчица преживела, и што су све моје колеге добро. Када смо се попели на девети спрат и изашли на терасу све је изгледало застрашујуће, али страх смо морали да потиснемо - каже, за "Новости", Лазар Ереш, један од јунака драме на Дорћолу. - Имала је опекотине по целом телу, толико да нисмо знали како да је прихватимо и придржимо, а да је не повредимо још више. Дим јој је излазио из уста... Није могла да дође до даха. До доласка Хитне помоћи, комшије су притекле у помоћ, донели су мокре пешкире у које смо је огрнули, не би ли јој бар мало олакшали муке.

Млади Немања Држаић, са много бола у гласу, прича нам како му се за цео живот у памћење урезала слика тинејџерке која говори да је све боли и моли да јој помогну.

Испред солитера у ком је буктио пожар, у среду су се могли видети комади фасаде и ролетни које су отпадале због високе температуре. Мирис гарежи и дима осећао се и у приземљу, а слика на десетом спрату била је застрашујућа. Зидови у заједничком ходнику црни, стан где је избио пожар потпуно је уништен, а све ствари су изгореле. И стан на спрату изнад такође је оштећен.

Комшије кажу да је девојчица живела са мајком и деком, и да су се недавно доселили у ову вишеспратницу.

- Породицу нисмо познавали, виђали смо их само у пролазу. Колико знамо у овом стану су били подстанари. Невероватно је са којим жаром су се младићи борили да дођу до девојчице да би је спасли. Прави су хероји - испричала нам је комшиница са спрата.

Испред солитера били су и забринути другари повређене девојчице. Испричали су нам да је добра другарица, и да се сада моле да се опорави.

Уништен стан / Фото Ж. Кнежевић

МАРЈАНОВИЋ: ПОМОЋИ ЋЕМО

ПРЕДСЕДНИК Општине Стари град, Радослав Марјановић, обишао је у уторак увече зграду у којој је избио пожар и како нам је казао ова београдска општина спремна је да помогне породици и станарима ове зграде.

- Вештаци су изашли на терен да утврде стање. Кров је оштећен и помоћи ћемо колико нам надлежност дозвољава - рекао нам је Марјановић. - Сви смо искрено дирнути подвигом момака који су спасли девојчицу, па ће их челници општине у четвртак угостити и уручити им захвалнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)