РАДОСТ НАМ ЈЕ ОГРОМНА, А ЗАХВАЛНОСТ ВЕЧНА: Мајка Лане Јовановић, Александра, пресрећна због успешне акције сакупљања новца за лечење

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

28. 10. 2020. у 07:22

РАДОСТ НАМ ЈЕ ОГРОМНА, А ЗАХВАЛНОСТ ВЕЧНА: Мајка Лане Јовановић,  Александра, пресрећна због успешне акције сакупљања новца за лечење

Малена Лана и Александра / Фото Приватна архива

ЗА само пет месеци, људи великог срца широм Србије, организујући базаре, хуманитарне турнире и друге акције, успели су да сакупе новац за лечење наше ћерке Лане у Сан Дијегу у Америци. Не знам како свима да се захвалим. Учинили су много за нас, и њихову несебичност и жељу да нам помогну никада нећемо заборавити.

Једва скривајући сузе, помешаних осећања, ово је јуче, за "Новости", готово у даху изрекла Александра Јовановић, мајка десетомесечне Лане Јовановић из Раковца код Беочина, оболеле од спиналне мишићне атрофије тип 1. Спасоносни лек "золгенсма", који се прима само једном у животу, кошта 2,1 милион долара и најскупљи је на свету.

- Наша радост је огромна, а захвалност вечна - додаје узбуђеним гласом Ланина мајка. - Све је спремно, новац је сакупљен, обезбеђен је приватни авион, којим треба да отпутујемо у Америку, тачније на клинику у Сан Дијего, где нашу малену чека спасоносни лек.

Лана је тренутно са мајком у Дечјој болници у Тиршовој и лекари су јој уградили пег, преко кога се храни. Малена има и бактерију са којом се сада боре, али су њени најмилији убеђени да ће мали херој то успети да преброди и да ће ускоро паковати кофере за Америку.

- Непрекидно смо у вези са лекарима у Сан Дијегу, они нас чекају - вели нам Александра. - Када се опорави од ове бактерије, треба да прими редован лек "спинразу" да ојача организам и да би у Америци месец дана касније могла да прими спасоносну "золгенсму".

Лана је рођена 3. новембра 2019. као здрава беба и по рођењу је добила две десетке. Када је имала два месеца, родитељи су приметили да не помера ноге. Педијатар којем су се прво јавили упутио их је на испитивање у Дечју болницу где је установљено да болује од спиналне мишићне атрофије. Од тада траје борба за Ланино оздрављење.

- Не мора да трчи. Ако треба нека буде и у колицима, али само да се колико- толико оспособи за самосталан живот - искрена је Ланина мама Александра. - Најважније је да њој буде боље и да је сакупљен новац. Надам се да ће хуманост међу људима наставити да траје и да се шири и да ће се сакупити новац и за преосталих петоро деце којима је овај лек спас.

ХВАЛА ВАМ СВИМА, ЈУНАЦИ!

У ЕМОТИВНОМ статусу на "Фејсбуку" Ланини родитељи су написали да се захваљују за вољу, жељу и труд свим хуманим људима који нису одустали у намери да помогну њиховој ћерки:

- Нека сви знају шта је наш народ успео. А успели сте оно што је другима скоро немогуће. Нико нема оно што ми имамо. Нико нема срце јуначко, нико нема вољу чврсту. Нико нема жељу јаку. Хвала вам свима, јунаци!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)