ЧУЛИ СМО ВРИСАК И ДОТРЧАЛИ: Храбри Павле описао како је са колегама извукао девојку из запаљеног стана

А. З. КЛИСУРИЋ

28. 10. 2020. у 07:12

ЧУЛИ СМО ВРИСАК И ДОТРЧАЛИ: Храбри Павле описао како је са колегама извукао девојку из запаљеног стана

Младићи спасиоци спречили трагедију / Фото Фото Ж. Кнежевић

ПРАВА драма одиграла се јуче у Улици Високог Стевана на Дорћолу у Београду када је у стану на десетом спрату букнуо пожар око 13 часова. Девојчица од 15 година била је заробљена на тераси и том приликом задобила је опекотине, због којих је превезена у Ургентни центар, а касније у Клинику за пластичну хирургију КЦС. Осим ње, евакуисане су још две особе. На терену је било 26 ватрогасаца спасилаца са шест ватрогасних возила, а тачан узрок пожара није познат. Према незваничним информацијама, буктињу је изазвала славска свећа, а девојка је у том тренутку била у купатилу.

Истински хероји спасавања петнаестогодишњакиње били су храбри радници са оближњег градилишта - Павле Гавура (36) и његове колеге Нико Давид (30), Немања Држајић (20), Лазар Ереш (30) и Ненад Јанковић (19), који су кренули у помоћ када су чули њене вапаје са терасе. Како су нам испричали, чули су је како са терасе дозива помоћ и да је у покушају да пронађе излаз од ватрене стихије већ била закорачила преко ограде.

- Колеге су виделе пожар и чуле су девојку како вришти на тераси - испричао нам је јуче Павле. - Одмах смо потрчали, покушали смо да уђемо у стан, али то није било могуће. Отишли смо спрат ниже и из стана који се налази на деветом спрату успели смо да је извучемо. Имали смо канап којим сам био везан, а који су момци придржавали, а потом сам је дочекао. Тако смо је извукли. Све је трајало више од 10 минута. Драго ми је да је жива, то је најважније. Чули смо да има опекотине на скоро 60 одсто коже, али важно је да буде добро.

КОМШИЈЕ: ЗАСЛУЖИЛИ ОРДЕН

ПРЕМА речима очевидаца, призор у згради на Дорћолу био је застрашујући.

- Девојка је стајала на тераси, дозивала помоћ и горела - испричали су нам. - Страшно је било гледати како стоји заробљена. Момци који су дошли у помоћ су прави хероји, срећа да су били ту и да је спречена већа трагедија. Минут након што су успели да је извуку из стана почео је да отпада плафон са терасе. Треба им дати орден, буквално су висили са десетог спрата и нису марили за свој живот само да спасу девојку.

Пожртвовани Павле и његови другови готово углас кажу да нису много размишљали о томе да ли свој живот доводу у опасност. Само им је било на уму како да девојчицу отму из ватрене стихије.

Како су нам испричале комшије повређене девојке и очевици спасавања, девојка је имала опекотине по глави, рукама и ногама, а јакна коју је имала на себи истопила се од топлоте.

Грађани који су били евакуисани беспомоћно су гледали борбу ватрогасаца са стихијом. Осим стана из ког је, како се верује, пожар кренуо, ватра се проширила и на стамбену јединицу у поткровљу. Током гашења пожара отпадали су делови плафона, а на травњак испред зграде падали су комади фасаде. Према сведочењу комшија пожар се лако проширио јер на последњим спратовима има много дрвета. Неколико старијих суграђана који станују у овој згради ватрогасци су евакуисали уплакане у пиџамама и бадемантилима.

Ватрогасци са уплашеном станарком / Фото Фото Ж. Кнежевић

 

НЕДЕЉА ПОЖАРА

У прошли понедељак ватра је букнула на тераси једног стана на Чукарици, ватрена стихија проширила се од свеће која се налазила на тераси, али срећом, повређених није било. Четири дана каснје пожар је букнуо и на Новом Београду, а том приликом запалила се машина за сушење веша, срећом ни овде није било теже повређених. Претходног викенда у Борчи је настрадао Милорад П. када је његов дом изгорео, а као узрок пожара наводи се шпорет на дрва уз помоћ ког се грејао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)