МАМЕ ТРАЖЕ НОВАЦ ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ: У Кикинди покренута велика грађанска иницијатива

Р. Шегрт

26. 10. 2020. у 17:11

ПРАТЕЋИ судбине суграђана који имају тешко оболелу децу, четири мајке из Кикинде - Евица Пајић, Зорица Миуцин, Дијана Милеуснић и Тања Богарошки, покренуле су иницијативу "Маме солидарно - Заједно за децу" и прикупљају потписе суграђана за петицију коју ће доставити градској власти.

МАМЕ ТРАЖЕ НОВАЦ  ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ: У Кикинди покренута велика грађанска иницијатива

Фото Иницијатива "Заједно за децу"

Више од 2.000 грађана подржало је њихову акцију да се у градском буџету наредне године определи 10 милиона динара за лечење тешко болесне деце. Крајем ове недеље петицију ће предати градоначелнику Николи Лукачу.

- Ми смо раднице из фабричких погона и скоро сваке недеље пред нас се спушта папир за солидарну помоћ родитељима чија су деца тешко болесна. Протеклих неколико година имали смо више тешко болесне деце, узраста од неколико месеци до тинејџерског доба. Упркос доброј вољи грађана и хуманитарних фондација нисмо успели на време да прикупимо новац за лечење. Тренутно имамо двоје деце која болују од тумора, за које ми знамо. Огромни су трошкови лечења, дешава се да родитељи дижу кредите, али после не могу да врате новац, па им на врата дође судски извршитељ. То је зачарани круг. Гледајући борбе тих породица одлучиле смо да покренемо петицију - причају маме, ауторке иницијативе.

ПОДРШКА

НАЈСНАЖНИЈУ подршку овој акцији дала је Ђурђина Јеринкић, млада мајка двоје мале деце која се већ две године храбро бори са тумором дојке.

- Нека вас не завара осмех на мом лицу. Две године пролазим кроз пакао борбе са раком. Једна сам од многих. Међу нама је много деце која не знају за власт и опозицију, јер њихове болести нису политички обојене. Та мала бића само знају да воде најтежу борбу, борбу за живот - написала је Ђурђина, уз фотографију са супругом и децом, позивајући суграђане да потпишу петицију.

Оне сматрају да из буџета Кикинде, који из године у годину износи скоро три милијарде динара, може да се издвоји 10 милиона за лечење тешко оболеле деце. Свесне су кризе коју је изазвао ковид 19, али дубоко верују да је у граду са негативним природним прираштајем, време да се одреде приоритети, а то су, свакако, деца.

- Одличан је одзив, задовољне смо подршком суграђана. Петицију је потписало више од две хиљаде људи, а крајем ове недеље планирамо да је предамо градоначелнику Николи Лукачу. Средства из фонда који би се формирао, била би намењена деци која се лече од тешких болести, за операције, лекове, терапије, трошкове одласка у иностранство. Уколико се не потроше у текућој години, нека се пребаце за следећу, уз нових 10 милиона динара - образлажу Тања, Евица, Зорица и Дијана.

АКЦИЈА Више од 2.000 грађана Кикинде су потписали петицију , Фото Иницијатива "Заједно за децу"

Ниједна од њих нема лична искуства у оваквој борби за здравље своје деце, али знају за патње блиских пријатеља, познаника и незнаних суграђана.

- Ово је акција око које треба сви да се ујединимо. Не да се делимо, по било којем основу - поручују младе мајке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)