УДРУЖЕНИ ВРАЋАЈУ СТАРИ СЈАЈ: Локалне власти чине све да варош која је била индустријски гигант учине примамљивом за живот

Ј. ЛЕМАЈИЋ

23. 10. 2020. у 08:43

УДРУЖЕНИ ВРАЋАЈУ СТАРИ СЈАЈ: Локалне власти чине све да варош која је била индустријски гигант учине примамљивом за живот

Фото Ј. Л.

"... БАЧКА Топола (Topolya) се налази усред неизмерне Пустаре..." писали су њени житељи Жупанији 1764. године, само 14 година после досељавања.

У овој једној реченици сажете су све тешке муке, горчина и упорност којом су се сусретали док су покушавали да култивишу отуђени простор који је стицајем прилика постао њихов дом. Требало је пролити доста зноја али и уложити доста труда и виспрености да би насеље постало трговиште, потом и варош, те друго село по величини у Краљевини СХС и на концу општина.

Ништа мање труда не треба улагати ни данас, када, трбухом за крухом, млади одлазе у велике градове или преко границе. Трудећи се да тај тренд зауставе, и Бачкој Тополи поново врате сјај који је имала пре пола века, локална самоуправа покренула је капиталне пројекте. Тако се у Тополи тренутно гради пречистач отпадних вода, затворени базен, стадион, адаптира се хотел, али изнад свега - проширује се индустријска зона, јер је најважније да људи имају где да раде и од свог рада пристојно да живе. У све то уверило се и на десетине хиљада људи који су овог лета посетили Тополу и одморили се на обали Бачкотополског језера или у бањи у Пачиру, у надалеко чувеном розе језеру.

Да се име Бачке Тополе чује широм света, побринули су се фудбалери ТСЦ-а, који су својим наступом у Лиги Европе очитали лекцију свима како се оставља срце на терену и како се не предаје до последњег судијског звиждука.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)